Vučević i Sabonis su pokazali Amerikancima šta znači znati košarku /video/

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYNikola Vučević i Domantas Sabonis
Nikola Vučević i Domantas Sabonis - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Nikola Vučević i Domantas Sabonis, iznenadili su američke ljubitelje košarke kada su se pojavili u finalu takmičenja u veštinama, međutim, za sve Evropljane ovo nije bio čudan prizor.

Vučević i Sabonis ušli su u takmičenje sa veštinama na mala vrata, niko ne očekuje od centara da budu posebno precizni i brzi u ovakvom konceptu, ali oni su pokazali da nisu džabe u samom vrhu NBA.

„Skils čelendž“, odnosno takmičenje u veštinama, sastoji se od nekoliko prepreka, a pored preciznosti veoma je važna i brzina.

Prvi zadatak je da pogodite loptom kroz određeni krug, zatim treba da položite loptu kroz obruč i na kraju da se sa istom vratite na drugu polovinu i pogodite trojku.

Jasno je da ovo favorizuje niske košarkaše, koji su em veštiji, em brži i generalno imaju bolji šut, međutim, Vučević i Sabonis pokazali su da dolaze iz košarkaške škole drugačije od američke.

Daleko od toga da američki centri ne znaju sa loptom, ali ako pažljivo pogledate visoki igračo u ligi dolaze iz drugih krajeva sveta – Nikola Jokić (Srbija), Džoel Embid (Kamerun), Nikola Vučević (Crna Gora), Domantas Sabonis (Litvanija), Jusuf Nurkić (BiH), Kristaps Porzingis (Letonija)...

Od Amerikanac izdvajaju se jedino Karl Entoni Tauns i Bem Adebajo, ali priznaćete da je ovo jako mali broj kada se uzme u obzir da u NBA ligi igra više od 500 košarkaša.

Evropska škola košarke dosta se razlikuje od američke i ako se nešto bolje radi na prostorima Starog kontinenta, to je rad na košarkaškim osnovama i principama.

Nikola Vučević, crnogorski košarkaš, desno - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Vučević za Sputnjik o timu Jugoslavije: Bila bi to ozbiljna ekipa /video/

Amerikanci su miljama ispred kada je reč o individualnom radu, zato i imaju najbolje igrače sveta, ali ono što fali velikom broju igrača u SAD jesu upravo te osnove.

Zato je mnoge iznenadilo što su Vučević i Sabonis eliminisali Krisa Pola, Roberta Kovingtona, Džulijusa Rendla, ali i Luku Dončića koji je prilično neozbiljno shvatio učešće, te ga je Litvanac počistio u polufinalu.

O tome je za Sputnjik pričao mladi srpski košarkaš Mladen Armuš koji nastupa za Univerzitet Bojzi stejt.

„Kod nas se treneri, po mom skromnom mišljenju, više fokusiraju na to da uče igrače osnovne stvari u odbrani i napadu. Osnovne principe koje igrač mora da zna, dok to ovde kao da odrade, ali ne bace akcenat jer misle da sve može da se promeni individualnom radom“, rekao je Armuš za Sputnjik i dodao:

„Balans je bitan, treba znati srž košarke, taj sistem i kako su nas treneri učili od mlađih generacija. Napad na zonu, pik end rol, odbranu od pika, kako se brani post igra“.

Ceo intervju sa bivšem juniorom KK Partizan biće objavljen narednih dana na Sputnjiku.

Sabonis i Vučević pokazali su da i visoki igrači mogu da budu veoma vešti u ovakvim takmičenjima, ali i da moraju da imaju dobru osnovu u mlađim kategorijama.

Vučević za Sputnjik o timu Jugoslavije: Bila bi to ozbiljna ekipa /video/

Jokić ekskluzivno za Sputnjik: Rakić je zver, lako bih se navikao na Dončića

Vučević naterao legendarnog Šeka da se priseti Danilovića, Maravića i Stojakovića /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala