Jerevan: Jermenska opozicija blokirala ulaze u parlament /video/

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtest pristalica jermenske opozicije u Jerevanu
Protest pristalica jermenske opozicije u Jerevanu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Lider ujedinjene opozicije Jermenije Vazgen Manukjan pozvao je svoje pristalice da blokiraju sve ulaze u parlament ispred koga se održava protest na kome se zahteva ostavka premijera zemlje Nikola Pašinjana.

Pre toga su opozicionari nekoliko dana blokirali ulaz u parlament sa centralne Avenije Bagaramjan, a u utorak su opkolili i dežurni ulaz iz Ulice Demirčjana.

„Od poslanika parlamenta potrebno nam je samo jedno: da se okupe i zatraže ostavku Nikola Pašinjana. To znači da ne smeju da ulaze. Blokirajte ulaze, tamo moramo da podignemo šatore i zatvorimo ulaze da nijedan poslanik ne može da uđe u parlament“, rekao je Manukjan tokom protesta ispred zgrade parlamenta.

Nakon toga su ispred parlamenta upućene dodatne policijske snage.

Lideri protesta pozvali su policiju da ne koristi silu, dok su demonstranti počeli da postavljaju dodatne šatore.

Jedan od organizatora protesa Iškan Sagateljan saopštio je novinarima da su demonstranti spremni da deblokiraju ulaze u parlament ukoliko u parlament dođe premijer da najavi svoju ostavku i predstojeće prevremene parlamentarne izbore.

Prema njegovim rečima, da bi raspisao vanredne izbore premijer ne mora da potpiše memorandum sa parlamentarnom opozicijom, jer njegova partija Moj korak ima većinu u parlamentu.  

Sagateljan je dodao je da će demonstranti ostati u šatorskom kampu ispred zgrade parlamenta dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Ranije je Pašinjan potvrdio da je spreman da održi vanredne parlamentarne izbore 2021. godine ukoliko se sa tim slože protivnici vlade i takođe objavio o svojoj nameri da se sastane sa liderima opozicionih partija radi razgovora o ovom pitanju.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle premijerovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Pašinjan je u intervjuu za portal „1in.am“ govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa.

Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala