Francuski mediji: Na polju vakcina Evropa doživela poraz

© AP Photo / John ThysSamit šefova vlada EU u Briselu
Samit šefova vlada EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Evropa na je polju vakcina protiv virusa korona doživela poraz. U bici za isporuke vakcina na svetsko tržište svaka država odgovara sama za sebe a Evropljani će platiti geopolitičku cenu zbog svoje neorganizovanosti, ocenjuje novinar francuskog lista „Poan“.

Zbog sporog reagovanja Evropa se suočava sa rastom stope smrtnosti od virusa korona, odlaganjem povratka u normalni život i sve većim jazom u odnosu na SAD i Kinu čije su privrede ponovo počele da beleže rast, konstatuje se u članku.

„Nijedna država-članica Evropske unije ne figurira među najuspešnijim proizvođačima vakcina, u toj grupi su SAD, Kina, Indija, Velika Britanija i Rusija“, ističe autor i dodaje da je tih pet država na vreme predvidelo razvoj situacije i proziuvelo preparate ali i obezbedilo proizvodne kapacitete što će im, uveren je, doneti geopolitičke dividende.

Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Evropska agencija za lekove: Teško je reći kada će ruska vakcina biti odobrena

U članku se navodi podatak da je Peking prodao 80 miliona doza vakcine u 40 zemalja, a Indija 25 miliona, a tu je i ruski „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koji se isporučuje Brazilu, Argentini, Egiptu, Mađarskoj, Slovačkoj i brojnim drugim državama sveta.

Za to vreme zapadne zemlje pokazuju svoj egoizam – dok su SAD za sebe rezervisale najveći deo domaće proizvodnje vakcine, EU je uvela izvoznu kontrolu.

„Egoizam ima i političku cenu. Parola ‘Amerika se vratila’ koju je na međunarodnu scenu plasirao Džo Bajden zvuči besmisleno zbog tvrdičluka bogatih država“, ocenio je novinar i primetio da je u okviru programa „Kovaks“ zemljama u razvoju isporučeno oko deset miliona doza vakcina, mada bi globalna saradnja omogućila da se svetska privreda brže vrati u normalne tokove.

„Evropska unija nema šta da predloži“, ističe se u članku uz konstataciju da Evropa nije dobro procenila neophodnost proširenja proizvodnih kapaciteta i to zbog preterane opreznosti, nedoslednosti i birokratskog aparata.

Na žalost, evropski poraz potvrdio je ispravan stav onih koji smatraju da Evropa, pretendujući na ulogu glavnog geopolitičkog lidera, nastavlja da veruje u neostvarive sne, zaključuje autor na kraju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala