„Čistog obraza i duše mogu da kažem da nisam kriva“: Branka Milić o ukidanju pritvora

© Sputnik / Nebojša PopovićBranka Milić na suđenju o tzv. državnom udaru.
Branka Milić na suđenju o tzv. državnom udaru. - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Branka Milić, koja je optužena u predmetu tzv. „državni udar“, dobila je rešenje o ukidanju pritvora posle čega je poručila da čistog obraza i duše može da kaže da nije kriva za krivično delo koje joj se optužnicom Specijalnog državnog tužioca Crne Gore stavlja na teret. Ona ističe da će to u ponovljenom postupku i dokazati.

„Slobode sam lišena u Podgorici sada već davne 2016. godine. O ukidanju rešenja o pritvoru juče me je usmeno obavestio ambasador Vladimir Božović, a danas mi je to rešenje dostavio advokat Dalibor Kavarić. Do pravosnažnosti toga rešenja i dalje ću boraviti u Ambasadi Srbije u Podgorici“, izjavila je Milićeva.

Branka Milić navodi da su u ovom trenutku njene misli usmerene ka porodici i unucima, ka monaštvu i sveštenstvu pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori i hrabrom i namučenom narodu Crne Gore.

„Koristim priliku da kažem da svoju reč datu blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju povodom njegove garancije, nikada nisam pogazila niti izneverila. Na njoj sam mu beskrajno zahvalna“, kazala je Milićeva.

Ona je, između ostalih, zahvalila i vladiki Joanikiju, igumaniji manastira Duga mati Jovani i monahinjama, pravnom timu Mitropolije crnogorsko primorske na čelu sa protojerej-stavroforom dr. Džomić Veliborom i braniocima.

Isto se, kako je dodala, odnosi i na garanciju ambasadora Božovića, koju je dao povodom predloga za ukidanje rešenja o pritvoru, preneo je portal „In4s“.

Milićeva je naglasila da želi da veruje da se u Crnoj Gori polako ali sigurno uspostavlja sistem vrednosti u kome će postojati neophodne osnovne pravne i političke pretpostavke i instrumenti za sudsku i tužilačku nezavisnost i u kome više nikada neće biti moguće da se progone, tamniče, sude i proteruju nevini ljudi.

„Društvo u kome neće tinjati neprijateljske podele, od navijačkih do stranačkih, koje pothranjuju oni kojima odgovara bolesno stanje građanskog rata niskog intenziteta koje ga iscrpljuje i sprečava da se razvija. U kome će se zatrti i sankcionisati govor i jezik mržnje, i u kome će sloboda značiti — biti čovek zajednice, biti okrenut ka drugom“, navela je Milićeva.

Ona je na glasila da će pred sudsko veće Višeg suda u Podgorici, kojim predsedava sudija Zoran Radović, pristupiti rasterećena i uverena u zakonit i pravičan konačan ishod.

Milićeva je prvostepeno osuđena na tri godine zatvora zbog pokušaja navodnog državnog udara na izborni dan 2016. U Ambasadi Srbije u Podgorici provela je duže od dve godine.

Ona je jedna od 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine koje je Viši sud, maja 2019. osudio na zatvorske kazne.

Apelacioni sud Crne Gore je 5. februara ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Milićeva je tokom suđenja u Višem sudu, novembra 2018. godine nezadovoljna tretmanom sudskog veća, napustila sudnicu i sklonila se u Ambasadu Srbije u Podgorici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala