To je poput ruskog ruleta: EMA o mogućnosti odobrenja „Sputnjika Ve“ u Beču

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida "Gam-Kovid-Vak" (Sputnjik Ve)
Ruska vakcina protiv kovida Gam-Kovid-Vak (Sputnjik Ve) - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nas
Predsedavajuća Evropske agencije za lekove (EMA) i predstavnica Austrijske agencije za zdravstvena pitanja Krista Virtumer-Hohe uporedila je izglede za hitno odobrenje vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Austriji po uzoru na Mađarsku ─ sa ruskim ruletom.

Na pitanje da li bi Austrija mogla da sledi primer Mađarske po pitanju hitnog odobrenja vakcine „Sputnjik Ve“, Virtumer-Hohe je odgovorila sledeće:

„Mađarska je izdala nacionalnu dozvolu za hitnu upotrebu. U našem slučaju to nije tako jednostavno. To bi bilo moguće ukoliko bi vlada izdala naredbu. Ali to može da se uporedi sa ruskim ruletom“, rekla je ona za austrijsku televiziju „ORF“.

Predsedavajuća EMA je objasnila da za sada nema dovoljno podataka o vakcinisanima. Istovremeno, dodala je da bi ruska vakcina mogla da se pojavi na tržištu Evropske unije nakon svih neophodnih provera.

Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Nakon velikih kritika, Austrija je priznala - „Sputnjik Ve“ je efikasna vakcina

Ranije je saopšteno da je EMA započela proceduru za ekspertizu vakcine „Sputnjik Ve“ radi njene naknadne registracije.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je prethodno da će upotreba ruske vakcine biti moguća u Austriji ukoliko vakcina dobije odobrenje Evropske agencije za lekove. Prema njegovim rečima, u toku su pregovori sa proizvođačima vakcina iz Rusije i Kine, istakavši da se ne radi o geopolitičkim pitanjima.

Inače, Mađarska je u novembru 2020. postala prva zemlja Evropske unije kojoj su isporučeni uzorci vakcine „Sputnjik Ve“ za sprovođenje ispitivanja. Nacionalni centar za javno zdravlje Mađarske odlučio je početkom februara 2021. godine da se „Sputnjik Ve“ može koristiti u ovoj zemlji.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala