Razvoj tehnologije proizvodnje vakcine „Kovivak“ trajao dva meseca

© FNCI i razrabotki im. M. P. Čumakova / Uđi u bazu fotografijaAmpula vakcine protiv kovida Centra "Čumakov" "Kovivak"
Ampula vakcine protiv kovida Centra Čumakov Kovivak - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nas
Razvoj tehnologije proizvodnje vakcine „KoviVak“ trajao je dva meseca, a rad na stvaranju ove vakcine protiv kovida počeo je krajem marta 2020. godine, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu portala „Stopkoronavirus.rf“.
„Naučnici su (u procesu stvaranja vakcine) počeli da razvijaju tehnologiju proizvodnje vakcine. Mesec dana je potrošeno na dobijanje soja vakcine, a razvoj tehnologije proizvodnje vakcine trajao je još dva. Posle su započela pretklinička i klinička ispitivanja“, izjavila je za portal načelnica odeljenja za razvoj i primenu inovativnih i poluindustrijskih tehnologija Centra „Čumakov“ Anastasija Pinjaeva.

Proširenje indikacija za upotrebu biće moguće posle prolaska druge faze kliničkih istraživanja na dobrovoljcima starijim od 60 godina i dobrovoljcima sa pratećim bolestima. Koliko će efikasan biti ovaj preparat moći će da se kaže nakon treće faze kliničkih ispitivanja, koja treba da počne u martu.

Ako uspešno prođe kontrolu kvaliteta prve partije u drugoj polovini marta, vakcina će moći da izađe na rusko i međunarodno tržište.

„KoviVak“ je celovirusna vakcina. Za njenu proizvodnju uzet je ceo virus, a ne samo njegovi fragmenti. Pretpostavlja se da će se imuni odgovor na vakcinu formirati na sve proteine virusa. Inaktivirana vakcina sastoji se od „ubijenog“ virusa SARS-CoV-2 nesposobnog da zarazi ćelije. 

Vakcina se čuva na temperaturi od plus 2 do plus 8 stepeni Celzijusa.

Premijer Rusije Mihail Mišustin objavio je 20. februara da je u Rusiji registrovana treća vakcina protiv virusa korona. Preparat „Kovivak“ razvio je Savezni naučni centar za istraživanja i razvoj imunobioloških preparata Ruske akademije nauka „Čumakov“. Vakcina se preporučuje osobama između 18 i 60 godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala