Stejt department: Četiri ruske internet platforme širile dezinformacije o vakcinama

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države optužile su ruske obaveštajne službe za širenje dezinformacija o vakcinama protiv virusa korona.
„Možemo da potvrdimo da je Globalni centar za saradnju (pri Stejt departmentu) identifikovao četiri ruske internet platforme koje su radile pod rukovodstvom ruskih obaveštajnih službi i širile dezinformacije. Na tim sajtovima nalazile su se dezinformacije o dve vakcine odobrene u našoj zemlji (od strane medicinskog regulatora) FDA“, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs na brifingu.

Prajs je dodao da je „jasno da se Rusija vratila na svoje stare trikove i samim tim potencijalno ugrozila živote ljudi šireći dezinformacije o vakcinama za koje znamo da spasavaju živote ljudi... Znamo da su Rusi učestvovali u tome već neko vreme“.

Portparol, međutim, nije naveo dokaze ni onlajn platforme za koje Sjedinjene Američke Države sumnjaju da su širile dezinformacije.

Ranije je američki list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore u vladi SAD, pisao da su otkriveni članci u kojima se kritikuju zapadne vakcine koji izazivaju sumnju u Vašingtonu. Prema rečima prestavnika Stejt departmenta, iza tih članaka navodno stoje ruske specijalne službe. Istovremeno, on nije izneo nikakve konkretne dokaze.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala