Sankcije nisu dovoljne: Amerikanci sad spremaju hakerske napade protiv Rusije

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaHaker
Haker - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nas
Amerikancima je malo što su protiv Rusije uveli čitav niz sankcija, pa sad spremaju hakerske napade na ruske državne internet resurse. Ruski eksperti smatraju da su ti navodi čista provokacija, što ne znači da napada neće biti već samo da se ispipava kakva bi u tom slučaju bila reakcija Moskve.

O nameri SAD da u naredne tri nedelje pokrenu seriju hakerskih napada na ruske unutrašnje internet sisteme izvestio je „Njujork tajms“, pozivajući se na neimenovane izvore u američkoj administraciji.

Kako navodi list, napadi će biti odgovor na, kako tvrde, obaranje američkih servera u martu prošle godine za koje su optuženi ruski hakeri.

I sankcije, i hakerski napadi

„Njujork tajms“ tvrdi da američki navodni kontranapadi neće biti previše vidljivi ali da će o njima saznati rusko rukovodstvo, obaveštajna služba i vojska, te da će biti praćeni i ekonomskim sankcijama protiv Rusije.

Sajber napad na računarske sisteme - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Kako su „Anonimusi“ otkrili zaveru zapadnih vlada i medija protiv Rusije /video/
Direktor međunarodnog instituta za političku ekspertizu Evgenije Minčenko konstatuje da kad je reč o američkim planovima da izvrše skrivene sajber napade na ruske mreže to već oseća kroz delovanje preko društvenih mreža na Tviteru i Fejsbuku.

Međutim, kaže Minčenko, ako dođe do napada na državnu infrastrukturu ili na sisteme koji obezbeđuju funkcionisanje životno važnih delatnosti ljudi, onda je bi to značilo da se šire neprijateljske akcije protiv Rusije i u tom slučaju bi trebalo preduzeti prilično ozbiljne mere.

To bi čak, ističe Minčenko, moglo da bude i tema za razgovor u Savetu bezbednosti UN.

Čista provokacija

Politikolog Vladimir Bruter sa Međunarodnog instituta za humanitarno-politička istraživanja ističe da je veoma čudno što Amerikanci najavljuju hakerske napade a smatra da je reč o čistoj provokaciji. Po njegovom mišljenju, to ne znači da neće biti napada, već da se provokacija stvara da bi se videla reakcija Rusije.

Hakerski napadi protiv Rusije se dešavaju svakodnevno, protiv državnih organa, protiv raznih sajtova koji su povezani sa ruskim specijalnim službama i ruskim bankarskim sistemima. Njihov intenzitet se menja, ali sami napadi ne prestaju. Samo što u Rusiji nije uobičajeno da se o tome govori, ali jeste uobičajeno da se na to odgovori. Ako Amerikanci smatraju da ih Rusija napada, a da oni deset godina ne rade ništa — onda nek ta tvrdnja bude na njihovoj savesti“, kaže Bruter.

SAD Rusija zastavice - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
„Rusija je loša, Rusija je kriva“: Kako SAD vode hibridni rat protiv Moskve

Na pitanje gde je izvor ovakvog pristupa u odnosu prema Rusiji i u kojoj meri je predsednik SAD-a u toku svega, Bruter objašnjava da se takve inicijative ne mogu pojaviti bez znanja i pristanka predsednika, odnosno Bele kuće.

„Drugim rečima, svi su u toku i čekaju reakciju Putina“, konstatuje ruski ekspert.

Međutim, dodaje Bruter, čak i da bude hakerskih napada, koji se najavljuju, Rusija je spremna i za takvo nešto.

„Drugo, hakeri nemaju takvu vrstu sredstava koja bi mogla da dovedu u opasnost sajber prostor Rusije. Oni mogu nešto da poremete, ali ne sve i ne odmah. I kao treće, ovo je najava sledećih sankcija, koje će sigurno biti uvedene“, ocenjuje ovaj stručnjak.

Po njegovom mišljenju, te nove sankcije ipak neće biti toliko „ubojite“ a akcenat je na tome da SAD povećavaju pritisak. Amerikanci najavljuju sankcije kako bi mogli da izaberu neku od opcija, a koja će to biti zavisi od niza okolnosti. Rusija zato na ovu provokaciju treba da odgovori tiho i uz što manji publicitet, zaključuje Bruter.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala