Pivo, kvas i vino: Ruski kuvar na dan Maslenice otkriva najekstravagantnije sastojke za palačinke

© Fotolia / Belaya KaterinaPalačinke sa kavijarom
Palačinke sa kavijarom - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nas
Na prvi dan drevnog slovenskog praznika, takozvane Maslenice, glavni kuvar i član Udruženja kuvara Rusije Anatolij Krjukov otkrio je tajne sastojke za pravljenje neobičnih i veoma ukusnih palačinki. Umesto tradicionalnog mleka, ovo božanstveno jelo koje vole i deca i odrasli može da se pravi sa kvasom, pivom i belim vinom!

Prema rečima Krjukova, za pravljenje testa za palačinke mogu da se koriste i sveži ceđeni sokovi umesto mleka. Kako je rekao, kuvari počinju da koriste sok od cvekle, šargarepe ili nara za osnovu, ili sokove od različitih vrsta povrća ili citrusa.

„Palačinke mogu da se prave sa čime god, sve zavisi od sopstvenih izuma, a ne od kuvarskog talenta. Palačinke mogu da se prave sa pivom, kvasom ili čak – sa vinom!“, ističe ruski kuvar za televiziju „Zvezda“.
Palačinka - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2016
U Moskvi peku najveću palačinku na svetu

S tim u vezi, objasnio je da će se u slučaju pravljenja palačinki sa pivom osetiti u njima aroma sveže pečenog raženog hleba.

„A ako palačinke pravite sa vinom, suva su za to pogodnija i pritom je bolje da to budu bela vina“, rekao je on.

Istovremeno, dodao je da ne bi trebalo koristiti isuviše jak alkohol, jer bi testo moglo da bude veoma gorko, ali da bi teoretska osnova mogla da posluži kao baza za svakog kulinara.

Inače, danas je u Rusiji počela nedelja Maslenice. Ona se u Rusiji ove godine obeležava u nedelji od 8. do 14. marta.

© Sputnik / Alexandr KryazhevPraznik maslenice u Novosibirskoj oblasti
Pivo, kvas i vino: Ruski kuvar na dan Maslenice otkriva najekstravagantnije sastojke za palačinke - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Praznik maslenice u Novosibirskoj oblasti

Stanovnici zemlje tradicionalno vezuju taj praznik za odlazak zime i početak proleća, za narodna veselja i palačinke. Prema tradiciji, u Rusiji se cele sedmice uoči Velikog posta prave i jedu palačinke, pritom često sa najneobičnijim i najraznovrsnijim nadevima i sastojcima.

Kako se Maslenica proslavlja u dalekom Sibiru i koji su njeni glavni simboli saznajte u video-blogu Olivere Ikodinović „Moja Rusija“:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala