„Njujork tajms“: Amerika sprema hakerske napade na ruske sisteme

© Fotolia / Yeko Photo StudioHaker
Haker - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države planiraju da u naredne tri nedelje pokrenu nekoliko hakerskih napada na unutrašnje sisteme vlasti u Rusiji kao odgovor na hakerski napad koji se Rusiji pripisuje putem programa kompanije „Solar vinds“, navodi „Njujork tajms“ pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.
List tvrdi, da američki „kontranapadi“ neće biti previše vidljivi, ali će o njima saznati rusko rukovodstvo, obaveštajna služba i vojska.

Prema podacima sagovornika, napadi će biti praćeni ekonomskim sankcijama. Pored toga, američki predsednik Džo Bajden namerava da potpiše ukaz o jačanju zaštite vladinih kompjuterskih sistema kako bi sprečio buduće sajber napade.

SAD Rusija zastavice - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
„Rusija je loša, Rusija je kriva“: Kako SAD vode hibridni rat protiv Moskve

Američka obaveštajna služba tvrdi, da Rusija stoji iza hakerskih napada na kompaniju za računarsku bezbednost „Solar vinds“.

U martu 2020. godine hakeri su uspeli da integrišu virus u aplikaciju „Orion“, koji su potom preuzele i koristile hiljade kupaca kompanije. Među njima su bile američke vladine agencije i više od 400 najvećih američkih kompanija.

Ruski predstavnici na najvišem nivou su kategorički negirali verziju Vašingtona o umešanosti Moskve u ovakve akcije. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva nije umešana u hakerske napade na američke vladine agencije i kompanije. Prema njegovim rečima, bilo kakve optužbe za umešanost Rusije „apsolutno su neosnovane i verovatnije su nastavak slepe rusofobije, kojoj se pribegava u svakom incidentu“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala