Letonski ministar odbrane: Nisam protiv ruske vakcine, ako je odobri EU

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Letonije Artis Pabriks izjavio je da se neće protiviti kupovini i upotrebi u zemlji ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ukoliko ona bude registrovana od strane Evropske agencije za lekove (EMA).
„Ako EMA registruje rusku vakcinu i zatrebaju nam dodatne isporuke, razmotrićemo ovo pitanje u vladi. Kao i za vakcine drugih proizvođača. Neću se protiviti kupovini ako budu ispunjeni svi standardi i kriterijumi i ako nam ova vakcina bude potrebna“, rekao je Pabriks novinarima.

Broj zabeleženih slučajeva virusa korona u Letoniji se tokom proteklog dana povećao za 194, na 90.525, umrle su još četiri osobe, saopštio je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora.

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala