Američki bombarderi B-52 nadleću Bliski istok u pratnji izraelskih F-15 /video, foto/

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Shoey / Američki bombarder B-52H
Američki bombarder B-52H - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nas
Dva američka bombardera B-52 izvela su strateški prelet u pratnji izraelskih borbenih aviona, kako bi demonstrirali silu ključnu za održavanje bezbednosti izraelskog i bliskoistočnog neba, navele su Izraelske odbrambene snage.

Izraelski borbeni avioni F-15 pratili su američke bombardere tokom dela putovanja vazdušnim prostorom Izraela, potvrdile su izraelske odbrambene snage na Tviteru u nedelju uz nekoliko fotografija i video snimaka vežbe.

Na ostalim delovima rute, američke strateške bombardere pratile su saudijske i katarske letelice, prema navodima Centralne komande američke vojske.

Prema podacima o praćenju leta, bombarderi su poleteli iz vazduhoplovne baze Minot u Severnoj Dakoti, po drugi put otkad je Džo Bajden predsednik SAD. Takvi letovi bili su česti i poslednjih meseci administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Ni Izrael, ni američka vojska nije direktno spomenula Iran, ali je rekla da je prelet izvršen da bi se odvratila agresija i uverili saveznici u posvećenost SAD-a bezbednosti u regionu.

Usred stalnih visokih tenzija u regionu, izraelski ministar odbrane Beni Ganc otvoreno je govorio da Tel Aviv neprestano ažurira svoje planove za potencijalni udar na iranske nuklearne objekte, pa je čak i pokazao mapu potencijalnih ciljeva u nedavnom intervjuu za Foks njuz.

Kao odgovor Gancu, iranski ministar odbrane Amir Hatami upozorio je u nedelju da će Teheran sravniti Tel Aviv i Haifu sa zemljom ako Izrael ikad pokuša napad na Islamsku Republiku, podseća RT.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala