Ukrajinski zvaničnik: Spremni smo za deokupaciju Donbasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Pratite nas
Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Valerij Pocelujko izjavio je za televiziju „Obozrevatelj“ o spremnosti za sprovođenje mera za „vraćanje“ teritorija Donbasa u sastav zemlje.
„Sve je spremno... Spremni smo da vratimo ove teritorije, spremni smo da obezbedimo održavanje svih događaja tamo, ali pod jednim uslovom: prvo Rusi povlače svoje trupe, svoj kontingent, mi ulazimo, kontrolišemo državnu granicu, a onda tamo sprovodimo sve što želimo“, rekao je on.

Pocelujko je naglasio da odluka o „deokupaciji“ Donbasa zavisi od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, ali je napomenuo da se nada da će događaji početi u najskorije vreme.

Ukrajinski diplomata je podsetio da je „Strategiju za deokupaciju Donbasa“ predstavio ministar unutrašnjih poslova zemlje Arsen Avakov 2019. godine i da je Ministarstvo spremno da započne sa njenom realizacijom „već danas“.

Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Duma: Kijev diplomatski priprema vojnu provokaciju u Donbasu

Osim toga, Pocelujko je dodao da je ukrajinska vojska spremna za „totalnu rusku ofanzivu“ na Donbas koja se, prema njegovim rečima, priprema ovog proleća.

Sukob u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Zbog situacije u Donbasu pogoršali su se odnosi Moskve i Kijeva. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala