Šef SZO pozitivno ocenio ulaganje Rusije u nauku i borbu protiv kovida

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Pratite nas
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus pozitivno je ocenio doprinos Rusije nauci stvaranjem vakcine „Sputnjik Ve“.

„Imao sam konstruktivan telefonski razgovor sa ruskim ministrom zdravlja Mihailom Muraškom o reagovanju na kovid 19 globalno i u Rusiji, kao i vakcini ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V). Cenim ulaganje Rusije u nauku“, napisao je Gebrejesus na Tviteru.

​On je takođe dodao da su tokom razgovora strane razgovarale o značaju razvoja zdravstvene zaštite i približavanju zdravog načina života stanovništvu kako bi se sprečile, između ostalog, i nezarazne bolesti.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala