Ruski poslanik: Izjave poljskog generala ─ neprijateljske i zastarele

CC BY 2.0 / Flickr / U.S. Army Pfc. Hayden Allega / Američki tenkovi M1A1 "Abrams" na vojnoj vežbi snaga NATO-a u Evropi
Američki tenkovi M1A1 Abrams na vojnoj vežbi snaga NATO-a u Evropi - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Pratite nas
Poslanik Državne dume Rusije Aleksandar Pjatikop smatra da su izjave bivšeg komandanta poljskih kopnenih snaga generala Valdemara Skšipčaka o mogućem ratu NATO-a protiv Rusije, neprijateljske i zastarele.
„Smatram takve izjave neprijateljskim. Poljaci su naši najbliži susedi i takve izjave ne jačaju mir među bratskim narodima. Čini mi se da je ovo pokušaj stvaranja napetosti na granicama i skretanja pažnje sa problema u samoj Poljskoj. Ako se uzme u obzir vojna komponenta, onda Rusija ima sve potrebno za bezbednost svojih stanovnika. Takve izjave su u celini tužne, netačne i zastarele“, rekao je Pjatikop za Sputnjik.

Sa svoje strane, gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov je u intervjuu za „Komsomoljsku pravdu“ istakao da je Rusiju teško optužiti za agresivno ponašanje prema baltičkim zemljama.

Ruski vojnik na vojnim vežbama motorizovanog pešadijskog puka Tamanske divizije na poligonu Zapadnog vojnog okruga - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Američki časopis: U slučaju rata, Rusija bi presekla NATO napola

Alikhanov je baltičke države posavetovao da prvenstveno razmišljaju o ekonomskom razvoju i kako da zadrže stanovništvo. A Poljskoj je predložio da se seti da joj pripada dve trećine Istočne Pruske.

U članku za časopis „Difens 24“ Skšipčak je Kalinjingradsku oblast nazvao kapijom prema Baltičkom moru i Poljskoj niziji. Prema njegovom mišljenju, ruskoj vojsci bi za zauzimanje Baltika bila potrebna dva do četiri dana. General smatra da bi u slučaju oružanog sukoba glavne snage Baltičke flote i trupe Kalinjingradskog odbrambenog rejona morale da omoguće Rusiji prednost nad neprijateljem na moru i u vazduhu, a takođe će mogle da blokiraju prebacivanje jedinica NATO-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala