Novi Sad u aprilu dobija prvi institut za veštačku inteligenciju

© Tanjug / JAROSLAV PAPPredsednik Aleksandar Vučić na otvaranju fabrike „Kontinental automotiv Srbija“ u Novom Sadu
Predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju fabrike „Kontinental automotiv Srbija“ u Novom Sadu - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Pratite nas
U Novom Sadu će u aprilu biti formiran prvi institut za veštačku inteligenciju, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao da to pokazuje koliko je Novi Sad bio uspešan i pretekao druge gradove po tom pitanju.

On je, posle otvaranja fabrike „Kontinental automotiv Srbija“ u Novom Sadu, rekao da će u Novom Sadu od oktobra prvi put krenuti dualno obrazovanje i na fakultetima.

Dualno obrazovanje je jedan od razloga što je Srbija mogla da privuče toliki broj investitora, ocenio je Vučić.

Povodom otvaranja fabrike, Vučić je rekao to pokazuje koliko su u poslednje tri godine, napredovali i Novi Sad, Vojvodina i cela Srbija.

Vučić je istakao da je Razvojno-istraživački centar u Novom Sadu treći centar „Kontinentala“ po broju ljudi, iza Nemačke i Rumunije, a već ispred Austrije i Francuske.

„Verujem da će u ovoj fabrici samo na početku raditi 500 ljudi, kao i da ćemo grinfild investiciju da otvaramo 2022. godine“, rekao je Vučić.

Srbija bez Nemačke ne bi mogla da bude tako uspešna u ekonomiji kao što je sada i da bude među zemljama u Evropi koje najbrže rastu, kazao je Vučić.

„Nadamo se da uskoro budemo treći i po broju zaposlenih, zahvaljujući i ovakvim pogonima“, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da je pre samo desetak godina Vojvodina izgledala kao jug Srbije koji je sada napredovao, ali da je Vojvodina dramatično napredovala.

Predsednik je kazao da je zadivljen onim što video danas u fabrici Kontinentala — najmodernijim dispelejima i ekranima u automobilu i drugim stvarima koje će se proizvoditi u Novom Sadu.

„Verujem u ‘mejd i Serbia’, kao što smo mi verovali u ‘mejd in Džermani’“, naveo je Vučić.

Istakao je da je mnogo zahvalan kancelarki Angeli Merkel na svoj podršci Srbiji u prethodnom periodu, dodajući da je uvek činila samo dobro Srbiji i pomagala i u najtežim trenucima, preneo je Tanjug.

„Mi nikada nećemo zaboraviti koliko nam je pomogla u dovođenju nemačkih investitora i u rešavanju nekih regionalnih problema i time otvorila put iskrenog prijateljstva Nemačke i Srbije i za najbolju saradnju“, poručio je Vučić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala