Nikada veća dominacija Evropljana na planetarnoj proslavi košarke

© AFP 2023 / JONATHAN DANIEL/GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFPNikola Jokić na Ol-star meču 2020.
Nikola Jokić na Ol-star meču 2020. - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Pratite nas
Sve je spremno za početak ovosezonskog izdanja Ol-star utakmice. Srbija će imati jednog predstavnika, centra Denver Nagetsa Nikolu Jokića.

Ol-star meč na programu je u noći između nedelje i ponedeljka, od 2.00 po srednjeevropskom vremenu.

U tom duelu sastaće se Tim Lebron i Tim Durent, a ove godine ćemo imati priliku da gledamo čak šest igrača iz Evrope.

U pitanju su: Nikola Jokić (Denver, Srbija), Luka Dončić (Dalas, Slovenija), Janis Adetokumbo (Milvoki, Grčka), Rudi Gober (Juta, Francuska), Nikola Vučević (Orlando, Crna Gora) i Domantas Sabonis (Indijana, Litvanija).

Nikola Jokić pred utakmicu Italija - Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Jokić o skupu najvećih zvezda NBA lige: Za Srbiju, Sombor i porodicu!

Takođe, rekordnih devet internacionalaca su starteri ove godine, a pored šest Evropljana tu su još: Džoel Embid (Filadelfija, Kamerun), Ben Simons (Filadelfija, Australija) i Kajri Irving (Bruklin, Australija), koji je 2014. godine proglašen za MVP Ol-star meča, čime je postao drugi igrač izvan teritorije SAD kojem je to pošlo za rukom, posle Tima Dankana (Američka Devičanska Ostrva) koji je bio MVP 2000. godine.

Himnu SAD će na, kako Amerikanci vole da kažu, planetarnoj proslavi košarke izvesti sedmostruka dobitnica Gremija, proslavljena soul diva Gledis Najt.

U Atlanti će gledaoci imati prilike da, kao i svake godine, uživaju u takmičenjima u brzom šutiranju trojki, atraktivnim zakucavanjima i veštinama.

Svih šest igrača koji će se takmičiti u trojkama biće deo Ol-star meča, a u pitanju su Stef Kari (Golden Stejt), Džejlen Braun (Boston), Majk Konli (Juta), Džejson Tejtum (Boston), Zek Lavin (Čikago) i Donovan Mičel (Juta). Šutiranje trojki biće održano pred početak same Ol-star utakmice.

Na poluvremenu utakmice biće održano takmičenje u zakucavanjima, a na njemu će učestvovati Anferni Sajmons (Portland), Kasijus Stenli (Indijana) i Obi Topin (Njujork).

U prilogu možete pročitati niz zanimljivih činjenica i brojki vezanih za NBA Ol-star 2021:

  • Kris Pol, plejmejker Finiks Sansa, je treći igrač koji je uspeo da dobije Ol-star poziv sa četiri različite franšize, posle Mozesa Melouna i Šakila O'Nila
  • Ovo je Lebronu Džejmsu, zvezdi Los Anđeles Lejkersa, 17. put da učestvuje na Ol-staru. Ispred njega su samo Karim Abdul Džabar sa 19 i Kobi Brajant sa 18.
  • Dvadesetogodišnji Zajon Vilijams, mladi as Nju Orleans Pelikansa, postaće četvrti najmlađi učesnik Ol-stara u istoriji lige, posle Brajanta, Džejmsa i Medžika Džonsona.
  • Svoju statistiku će moći da poveća Janis Adetokumbo, zvezda Milvoki Baksa, koji je trenutno postiže najviše poena u proseku u istoriji Ol-star utakmica sa 27,3.
  • Ipak, najviše poena u istoriji Ol-stara – koji se ove godine održava po 70. put, odnosno od 1951. godine – postigao je Lebron, koji ima 385 poena.
  • Glasanje za NBA Ol-star ove godine je postavilo rekord jednog dana, pošto je 28. januara poslat čak 7.424.951 glas
  • Ovo je treći put da se Ol-star održava u Atlanti, prvi od 2003. godine kada je Zapad posle dva produžetka pobedio Istok rezultatom 155:145. To je, ujedno, bio i poslednji Ol-star meč Majkla Džordana.
  • Sudije ovogodišnjeg takmičenja u zakucavanju – Di Braun, Džejson Ričardson, Džoš Smit, Spad Veb i Dominik Vilkins – osvojili su ukupno sedam trofeja na njemu.
  • Kariju će ovo biti sedmo učešće na takmičenju u trojkama, koje je osvojio 2015. godine. On je, inače, postigao 2.664 trojke u karijeri, iza samo legendarnog Reja Alena, koji ima 2.973.

Ceo razgovor našeg Miljana Milićevića sa Duškom Vujoševićem možete da pogledajte na našem Jutjub kanalu.

Kako se sportisti vraćaju na teren posle virusa korona

Legende o Jokićevom izlivu besa prema sudiji: Stvarno, šta je bilo smešno?

Vujošević za Sputnjik: Cena pričanja istine u Srbiji je da posle toga radiš u Rumuniji

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala