Kako je srpski fudbaler pomogao štampanje knjige Gvozdeni puk

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaNenad Tomović
Nenad Tomović - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Pratite nas
Nenad Tomović, srpski fudbaler i dugogodišnji član italijanskih klubova, pomogao je izdavanje knjige o legendarnom Gvozdenom puku o čemu je sa autorom Darkom Nikolićem govorio za Sputnjik sport.

O proslavljenom Drugom pešadijskom puku „Knjaz Mihajlo”, poznatijim pod imenom Gvozdeni puk, knjigu je 2017. godine napisao Darko Nikolić, sportski novinar iz Beograda.

Na 400 strana predstavljen je autentičan prikaz svakodnevnog života, rada, borbi i predaha, kao i razmišljanja i ponašanje vojnika. Želja autora je da se knjiga besplatno deli po Srbiji.

Način na koji se finansira štampanje ove knjige podrazumeva pojedinačne donacije, kojima su do sada obezbeđena dva izdanja, dok je na trećem značajno doprineo nekadašnji reprezentativac Srbije Nenad Tomović.

„Učinio je to uz reči: „Nikad ne treba da zaboravimo stradanja, odricanja i žrtve naših predaka zarad ljubavi prema slobodi otadžbine”, napisao je autor knjige Darko Nikolić na društvenim mrežama.

Nikolić za Sputnjik ukazuje koliko ga je iznenadila Tomovićeva uplata, jer je u pitanju bila značajnija suma:

„Ja sam poslao mejl koji je taj darodavac ostavio, napisao sam 'gospodine Tomoviću', ne znajući koji je Tomović u pitanju, 'baš ste me zatekli, kako mogu da Vam se odužim, možda još nekoliko primeraka da Vam pošaljem u znak zahvalnosti', a onda se on predstavio u svom odgovoru, tako da smo mi samo mejlom razmenili misli. On je divnu poruku poslao, rekao je 'znate, ja sam ovo učinio zato što smatram da ne smemo mi sadašnji da zaboravimo na sve žrtve i svu onu ljubav prema otadžbini koju su imali naši preci', i to je mene baš ganulo”, svedoči Nikolić.

Tomović nam sa druge strane ukazuje ga je tematika Gvozdenog puka zainteresovala ranije, jer ga je zanimalo nešto više o tom delu naše istorije, pa je želeo da pomogne čitavu akciju.

„Pošto istražujem mnogo i čitam o našoj istoriji, sasvim slučajno sam prvo došao do teksta, a nakon toga sam otišao na njihov sajt gde sam pročitao sve informacije. Tada osetio potrebu da pomognem i podržim to što Darko piše, i tu celu njegovu akciju. Odmah posle te moje uplate on mi je poslao mejl i tako smo stupili u kontakt”, kaže Tomović za Sputnjik.

Autoru romana pokretač je bila matematička nelogičnost tokom priloga o Gvozdenom puku koji je gledao na televiziji.

„To je da je Gvozdeni puk bio jedan od stotinu pukova srpske vojske, a njegovi vojnici su dobili jednu petinu svih najvećih odlikovanja koje je Kraljevina Srbija dodelila. Matematički je nelogično da ako neko čini jednu stotinu nečega da na kraju dobije jednu petinu svih odlikovanja. Jer da su oni bili prosečna vojska i prosečna jedinica onda bi dobili otprilike jednu stotinu odlikovanja”, objašnjava nam Nikolić.

Znatiželja je odvela Nikolića u nekoliko biblioteka u kojima nije mogao da nađe nijednu knjigu o ovom puku. Stoga je odlučio da pokuša da na druge načine da istraži o temi koja ga je zainteresovala.

„Došao sam na ideju da probam da skupim novac da tu knjigu besplatno delim našem narodu. Zašto, zato što je ta knjiga pisana na osnovu sećanja preživelih vojnika Gvozdenog puka, na osnovu dokumenata do kojih sam došao zahvaljujući državnim institucijama koje su me pustile da kao jedno nestručno lice uđem recimo u vojni arhiv, jer niti sam vojno lice, niti sam doktorand pa da mi to iz naučnih razloga treba, ali mi je Ministarstvo odbrane dalo da uđem tamo, po divnim arhivima u Srbiji gde rade fantastični naši stručnjaci”, svedoči Nikolić.

Autor knjige je potom iščitavajući stare novine došao na ideju da potraži potomke preživelih vojnika Gvozdenog puka, tako da je u razgovoru sa njima rekonstruisao čitave scene i priče iz života članova ove jedinice.

„Knjiga je satkana od hiljada istinitih priča. Tako da sam ja krenuo u potragu za novcem, pošto nije malo novca potrebno da bi se to odštampalo i delilo besplatno. Tada su počeli da mi se javljaju divni ljudi, i moje kolege novinari su napravili prilog o tome, pa evo i vi ovim vašim pozivom, tako da je uz pomoć nekih naših fudbalera napravljen i sajt gde ljudi mogu da vide prvih 150 strana knjige, a mogu i da saznaju kako da pomognu da se ova knjiga i dalje štampa i deli”, kaže ovaj novinar.

Da je Zvezdi danas jedan Marko Elsner...

Matijašević otišao iz FSS i u izjavi „ustoličio“ Stojanovića

Partizanovo dete i nesuđeno pojačanje Zvezde donelo Čukaričkom milion evra /foto, video/

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala