Britanci su napravili veliku pometnju u koju je uvučena i Srbija

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaKopačke
Kopačke  - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Pratite nas
Nove restrikcije uvedene protiv virusa korona u Velikoj Britaniji mogu da imaju značajne posledice i na fudbalskoj sceni, a u sve je uvučena i reprezentacija Srbije, koja, na sreću, neće imati posledice.

Najnovije informacije glase da je britanska vlada donela odluku da profesionalne sportiste više ne stavlja među povlašćene.

Povlašćeni status pomogao je, pre svega, profesionalnim fudbalerima koji se takmiče u engleskoj Premijer ligi, koji su usred sezone mogli da putuju na kvalifikacione mečeve svoje zemlje uz minimalne posledice.

Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Piksi: Nikoga se nisam odrekao

Ukoliko se to pravilo promeni, reprezentativni fudbal će biti u velikom problemu, s obzirom da u Premijer ligi nastupa veliki broj igrača od kojih reprezentacije zavise.

Pored nešto manje bitnih takmičenja, panika je nastala zbog kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Što se Srbije i Evrope tiče, kvalifikacije za taj region počinju 24. marta ove godine. Podsetimo, Orlovi se nalaze u Grupi A sa Portugalom, Republikom Irskom, Luksemburgom i Azerbejdžanom.

Velika Britanija je izdala „crvenu listu“ od 33 zemlje iz čijeg povratka će osoba morati da ode u obavezan karantin od deset dana, što će ih ostaviti bez mogućnosti da igraju za svoj klub u tom periodu.

Iako se Srbija ne nalazi na ovoj listi i oba meča zakazana za mart (Republika Irska 24. i Portugal 27.) igra na domaćem terenu, uvučena je u problem sa zbog toga što je očekuje meč sa reprezentacijom Portugala.

Portugal je jedna od zemalja, ujedno jedina evropska, koje se nalaze na pomenutoj listi, pa će svako od reprezentativaca koji doputuje u tu zemlju morati u karantin po povratku u Englesku.

Zbog mogućnosti takvog scenarija reagovao je Ole Gunar Solskjer, menadžer Mančester junajteda, kluba kojeg je najbolji igrač Portugalac Bruno Fernandeš.

„Nismo seli i doneli konačnu odluku, ali nema smisla da izgubimo igrača na deset dana. Mi plaćamo te igrače i FIFA je izdala jasno pravilo da imamo pravo da ne pustimo igrača. Mislim da ćemo doneti odluku da ih ne pustimo da igraju za reprezentaciju“, rekao je Solskjer.

Fernandeš nije jedini igrač sa ovim problemom, ali će svi koji u svojim redovima imaju portugalske fudbaler moći da odahnu, jer je ta reprezentacija, kako stvari stoje, pronašla rešenje.

Naime, Fudbalski savez Portugala je doneo odluku da bazu kratkoročno preseli u Italiju, koja nije na spisku Velike Britanije, i tu odigra meč protiv Azerbejdžana, koji je trebalo da se odigra na domaćem terenu.

Tri dana kasnije neće imati nikakvi problema na gostovanju Srbiji, pošto naša zemlja nije na „crvenoj listi“.

Problem je, nažalost, daleko od ograničenog samo na evropsko tlo, pa se na listi nalazi veliki broj zemalja iz Afrike i Južne Amerike, čijim fudbalerima klubovi mogu da, prema pravilima FIFA, zabrane odlazak na kvalifikacione utakmice.

U Premijer ligi ima čak deset Brazilaca, od kojih je većina veoma bitna za svoje timove. Alison je prvi golman Liverpula, Rišarlison predvodi napad Evertona, dok Mančester siti računa na Fernandinja i Gabrijela Žezusa.

I FS Argentine je na udaru, od kojih je najveće ime napadač Sitija Serhio Aguero, dok Kolumbija ima Hamesa Rodrigesa u Evertonu, a Urugvaj Edinsona Kavanija u Junajtedu.

Siniša Mihajlović i Zlatan Ibrahimović na festivalu Sanremo - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Mihajlović „bocnuo“ Ibrahimovića tamo gde ga najviše boli

Na ovaj rizik za premijerligaške klubove dodaje se i to što se njihovi igrači izlažu značajno većem riziku od zaraze virusom korona tokom odlaska na reprezentativne obaveze, nego što bi bio slučaj da ostanu u Engleskoj.

Kao jedno od najrealnijih rešenja za južnoameričke timove pominjalo se igranje svih mečeva u Evropi, ali je na kraju donesena dosta drastičnija odluka da se martovski deo kvalifikacija otkaže, odnosno odloži za neki drugi datum.

Reprezentacije iz Južne Amerikemogle su da igraju u gradovima kao što su Budimpešta, Bukurešt ili Atina, kako su preneli mediji, ali se, ipak, tamošnji savezi nisu odlučili za ovakav rasplet.

Podsetimo, neke utakmice Lige šampiona i Lige Evrope su, zbog sličnih restrikcija, igrane na neutralnom stadionu, kao što su duel Liverpula i Lajpciga u Budimpešti, Arsenala i Benfike u Pireju...

Piksi objavio prvi spisak za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo!

UEFA zvanično pokrenula istragu protiv Zvezde – rasizam, uvrede, kršenje protokola

Krstajića je „izdao“ prijatelj

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala