Slovački premijer: „Sputnjik Ve“ neće biti vraćen Rusiji, nisam ubica

© Press-služba pravitelьstva Slovakii / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina "Sputnjik Ve" dostavljena u Slovačku
Ruska vakcina Sputnjik Ve dostavljena u Slovačku - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Pratite nas
Vakcina „Sputnjik Ve“ neće biti vraćena u Rusiju, ona je neophodna Slovačkoj, poručio je slovački premijer Igor Matovič pojedinim političarima u zemlji koji su kritikovali nabavku ruskog preparata.

Prva partija ruske vakcine od dva miliona doza koliko je predviđeno ugovorom stiglo je prošlog ponedeljka u Košice, a Matovič je tada rekao da je odluka o kupovini ruske vakcine doneta bez čekanja na njeno odobrenje u EU jer „vremena za odugovlačenje nema, vakcina u zemlji nema a svaki dan od kovida umiru desetine građana“.

Maske sa zvezdicama koje simbolišu Evropsku uniju - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
EU dala zeleno svetlo: Imate pravo na rusku i kinesku vakcinu, ali sami snosite posledice

Nabavka ruske vakcine izazvala je pravu buru na političkoj sceni Slovačke a šef diplomatije Ivan Korčok je dan kasnije izjavio da to što Evropska agencija za lekove (EMA) još nije registrovala rusku vakcinu potvrđuje da to nije vakcina nego „instrument hibridnog rata“.

Pored toga, predstavnici dve stranke koje ulaze u sastav vladajuće koalicije – Rihard Sulik iz stranke „Sloboda i solidarnost“ i Veronika Remišova iz partije „Za ljude“ – izjavili su da zbog odluke premijera u vezi sa ruskom vakcinom ne isključuju da dođe do promena u vladi pa čak i do toga da je njihove partije napuste.

Premijer je potom objavio da je zbog toga dobio zvaničan predlog od proizvođača „Sputnjika Ve“ predlog da se, u situaciji kada je ruska vakcina toliko omrznuta u Slovačkoj, raskine ugovor i to bez sankcija po Bratislavu.

Kako je dodao, kad su Rusi izašli sa tim predlogom – nastala je tišina.

„Grobna tišina“, napisao je Matovič na Fejsbuku.

Naveo je i da vakcina neće biti vraćena.

„Iskreno, nikad ne bih ni dozvolio da se vrati vakcina. Nikada. Ne možemo da odbacimo zaštitu građana kvalitetnom vakcinom samo zato što je proizvedena u Rusiji... Nisam ubica“, zaključio je premijer.

Podsetimo, Slovačka je, kao i Mađarska, i pre odluka EMA, registrovala rusku vakcinu.

Pored spora oko nabavke vakcine, Matovič je i izjavom da je za vakcinu Rusiji "obećao" Zakarpatsku Ukrajinu uzburkao strasti u odnosima Bratislave i Kijeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala