Blokirana kandidatura Vilijama Bernsa za direktora CIA zbog „Severnog toka 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje cevi "Fortuna" u luci Vismar
Brod za postavljanje cevi Fortuna u luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Pratite nas
Iako veteran američke diplomatije Vilijam Berns čeka formalnu potvrdu Senata kako bi došao na čelo američke Centralne obaveštajne agencije pojavile su nove prepreke –republikanac Ted Kruz, naime, namerava da blokira njegov izbor sve dok, kako kaže, predsednik Džozef Bajden ne ispuni svoje obaveze i ne uvede sankcije „Severnom toku 2“.
„Prekinuću blokadu onda kada Bajdenova administracija ispuni svoje pravne obaveze i kada saopšti i uvede sankcije brodovima i kompanijama koje grade Putinov gasovod“, napisao je Kruz na Tviteru.

Iako čak i jedan jedini senator može da odloži potvrdu kandidature na neku funkciju, ipak ne može u potpunosti da je blokira.

​Odbor Senata za obaveštajna pitanja je već jednoglasno preporučio Bernsa za mesto direktora CIA i očekuje se da Senat potvrdi njegovu kandidaturu i bez Kruza.

Podsetimo, krajem februara američka administracija je uvela sankcije protiv broda „Fortuna“ i kompanije kojoj pripada „KVT-RUS“, ali „jastrebovi“ u Senatu smatraju da Bajdenov tim nije preduzeo nikakav suštinski korak jer su i protiv broda i protiv kompanije već postojala određena ograničenja.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. U Vašingtonu strahuju i zbog jačanja geopolitičkog uticaja Rusije.

 SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi. Izgradnja je nastavljena,  a trenutno su u toku pregovori o ukidanju sankcija „Severnom toku 2“ na nivou američkog i nemačkog ministarstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala