Ruski čuvar „otvorenog neba“ izveo prvi let u novoj ulozi

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaAvion Tu-214ON
Avion Tu-214ON - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Pratite nas
Ruski avion Tu-214ON, napravljen za osmatračke misije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, izveo je svoj prvi let u novoj ulozi – proverio je kamuflažu vojnih objekata na obalama Krima i Krasnodara, a takođe je testirao sposobnosti sistema protivvazduhoplovne odbrane u tim regionima, saopštio je vojno-diplomatski izvor.

U januaru je saopšteno da će se nakon izlaska Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu avioni Tu-214ON koristiti za izviđanje, kontrolisanje bezbednosti svojih vojnih objekata, procenu rezultata ispitivanja naoružanja i efikasnosti vojnih vežbi.

„Jedan od aviona-posmatrača Tu-201ON poleteo je u četvrtak sa vojnog aerodroma kod Taganroga i izveo izviđački let duž obala Krasnodarskog kraja i Krima. Njegov glavni cilj bila je provera kamuflaže i zaštićenosti vojnih objekata, jedinica i formacija koje se tamo nalaze, uključujući Sevastopoljsku i Novorosijsku vojnu pomorsku bazu“, objašnjava naš sagovornik.

Avion je takođe testirao sposobnosti regionalnog sistema PVO da detektuje vazdušne ciljeve u režimu pasivne lokacije, a realizovao je i niz drugih zadataka, precizira naš izvor.

Let koji je trajao više od tri sata podrazumevao je i procenu efikasnost rada opreme za posmatranje koja je instalirana u avionima Tu-2104ON u okviru Sporazuma o otvorenom nebu prilikom izvršavanja zadataka u interesu Oružanih snaga. Na osnovu toga, moći će da se donese odluka o neophodnosti modernizacije te opreme, dodaje naš sagovornik.

Let je izveo prvi Tu-201ON koji je napravljen 2011. godine. Avion se već vratio u Moskvu.

Kako je ranije saopšteno, čak i u postojećoj verziji ruska vojska može koristiti Tu-214ON za rešavanje širokog spektra vojnih zadataka, uključujući kontrolu vidljivosti vojske i objekata. Sistem opreme Tu-2014ON napravljen je na principima otvorene arhitekture, što znači da se njegove mogućnosti mogu poboljšati prilikom modernizacije.

Prvi Tu-2104ON predat je Ministarstvu odbrane Rusije 2011. godine, a drugi 2014. Glavni cilj aviona u okviru Sporazuma o otvorenom nebu bilo je nadgledanje vojnih baza, aerodroma, preduzeća odbrambene industrije.

Podsetimo, SAD su zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu, dok je Rusija pokrenula istu proceduru 15. januara.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala