Na sednici o KiM, vakcinama, kriminalu, jačanju MUP-a i vojske

© Tanjug / RADE PRELICSednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić preneo je večeras da su glavne teme sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bili analiza situacije na KiM, vakcinacija, borba protiv organizovanog kriminala, ali i nabavka nove opreme i naoružanja, radi jačanja MUP-a i Vojske Srbije.

„Imali smo dugu sednicu, jer smo razmatrali sve goruće probleme sa kojima se Srbija suočava, a koji predstavljaju krupan bezbednosni izazov za zemlju“, rekao je Vučić novinarima.

Prva tačka dnevnog reda bila je Kosovo i Metohija, odnosno analiza političke situacije u južnoj srpskoj pokrajini, imajući u vidu nastavak dijaloga i pritisaka na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, bezbednosne probleme sa kojima se suočavaju građane srpske i drugih nealbanskih nacionalnosti, kao i šta je to što bi moglo da nas očekuje kao potencijalni rizici na KiM, prenosi Tanjug.

Stiže najmanje milion i po vakcina u aprilu, naručili 14,8

Druga tačka bile su vakcine i pitanje kako ubrzati proces vakcinacije.

„Kako da se se izborimo protiv lažnih vesti, napada i na vakcine i na proces vakcinacije na kojem insistiraju pojedini mediji i pojedine neodgovorne političke grupacije, a to je krupno bezbednosno i ekonomsko pitanje za zemlju“, rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbiju jedan dan zaključavanja košta 190 miliona dolara.

Predsednik Vučić je pozvao građane da se u što većoj meri vakcinišu, a naročite one starije od 75 godina, jer su najugroženiji.

Istakao je da je vakcinacija veoma važna i da smo blizu da zaravnimo „krivu“ koja je išla na gore, što je veoma važno da sačuvamo živote ljudi i ekonomsku budućnost Srbije.

„Imamo i imaćemo vakcine, molim vas kao Boga da se vakcinišete“, poručio je Vučić.

Kaže da je trenutno nabavljeno 2,62 miliona vakcina.

Vučić je istakao da je poražavajuća situacija po broju vakcinisanih u sredinama gde su građani siromašniji, kao na primer u opštinama Tutin, Žagubica, Babušnica i drugim i da će, kada broj vakcinisanih pređe broj od milion građana ići u Merošin ili Žagubicu da se vakciniše kako lično dao tim ljudima primer.

Organizovani kriminal i jačanje bezbednosnih struktura

Treća tačka ticala se organizovanog kriminala, rekao je Vučić.

Četvrta tačka bila je nabavka nove opreme i tehničkih sredstava, kao i svega što je neophodno za BIA, VOA, VBA I MUP, za borbu korupcije i organizovanog kriminala.

„Naravno i dalje opremanje, jačanje borbene gotovosti vojske, njenih kapaciteta, dodatno naoružavanje kako bismo mogli da predstavljamo ozbiljan odvraćajući faktor za sve one koji bi bilo kada pomislili da je moguće izvršiti agresiju na Srbiju“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala