Knežević: Bezbednjaci, policajci i kriminalci rade na ugrožavanju moje i Mandićeve bezbednosti

© REUTERS / Stevo VasiljevicMilan Knežević i Andrija Mandić
Milan Knežević i Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Pratite nas
Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević saopštio je da su on i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić uputili zahtev za procenu bezbednosti vršiocu dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejanu Vukšiću i v.d. direktora Uprave policije (UP) Zoranu Brđaninu.

Zahtev za procenu bezbednosti je, kako je kazao Knežević na konferenciji za medije u Skupštini, posledica kontinuiranog operativnog rada pripadnika ANB i Uprave policije sa organizovanim kriminalnim grupama u Crnoj Gori i Srbiji da urade sve da dođe do ugrožavanja njegove i Mandićeve sigurnosti.

On je kazao da u DF-u pretpostavljaju da se to dešavalo pod komandom Zorana Lazovića, njegovog sina Petra i ostalih NN lica iz specijalnog odeljenja koje je predvodio Lazović.

„Juče je u srpskim, a kasnije i crnogorskim medijima objavljen snimak praćenja i Mandića i mene od 8. novembra 2020. na kome se jasno vide lica dvojice mladića koji su navođeni, pretpostavljamo od pripadnika jedne organizovane kriminalne grupe, da sačekaju Mandića i mene preko puta hotela ‘Moskva’ i da nam pošalju poruku da je naša ugroženost u Beogradu još veća nego što je u Podgorici ili Crnoj Gori i da se ne možemo nigde skriti“, rekao je Knežević.

On je kazao da pretpostavljaju da se radi o pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka, ali da je neko od bivših funkcionera u tamošnjem nadležnom organu „očigledno u saradnji sa Zoranom Lazovićem i ovom kriminalnom grupom zaustavio da dođe do njihove potpune identifikacije“.

Knežević je kazao da je intenzivna operativna obrada lidera DF-a počela nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, kada su u znak protesta pozvali građane da izađu na ulice i blokiraju puteve.

On je rekao da im je bezbednost dodatno ugrožena nakon izbora 30. avgusta, a posebno nakon smene Zorana Lazovića sa mesta pomoćnika direktora Uprave policije (UP) za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, hapšenja Veljka Belivuka i „sve očiglednije smene Milivoja Katnića“.

„Ukoliko policija i ANB ne budu spremne da učini sve da ovi ljudi budu procesuirani i udaljeni iz službe, mi ćemo naći načina da se zaštitimo“, kazao je Knežević.

Mandić je rekao da nije prvi put da neko pokušava da zaplaši ljude iz DF-a.

Poručio je da se ne boje i da se nakon parlamentarnih i izbora u Nikšiću stiču uslovi da i u Crnoj Gori može da se, kao što je bilo u drugim državama, pokrene borba protiv kriminala, prvenstveno u državnim institucijama – policiji, tužilaštvu, pravosuđu...

Knežević: Od mene ne zavisi kad će biti sednica Odbora

Knežević, koji je predsednik Odbora za bezbednost i odbranu je, odgovarajući na pitanje kada će biti zakazana sednica odbora na kojoj će se razmatrati Vladini predlozi za čelne pozicije u ANB i Upravi policije, rekao da to od njega ne zavisi, jer može da je zakaže i predsednik Skupštine i da se održi i bez prisustva predsednika radnog tela.

„Tako da u potpunosti postoji deblokirajući mehanizam“, poručio je Knežević.

Podsetio je da je DF ranije saopštio da neće glasati ni podržati nijedno rešenje i predlog koji bude dolazio iz Vlade premijera Zdravka Krivokapića, dok se pre toga ne izglasaju tužilački zakoni.

Knežević je kazao da će 10.marta biti konsultativno saslušanje Vukšića i da će na njegov zahtev biti tajno, iako je Knežević predlagao da bude javno.

Istakao je da će kontrolno saslušanje potpredsednika Vlade Dritana Abazovića najverovatnije biti 17.marta, prenose „Vijesti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala