Ogromna saradnja s Kinom, Srbija povećala izvoz 15 puta /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićČen Bo i Aleksandar Vučić
Čen Bo i Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa kineskom ambasadorkom Čen Bo, da je u prethodnom periodu napravljen ogroman pomak u saradnji Srbije i Kine, kao i da je u poslednjih pet godina Srbija za čak 15 puta uvećala izvoz u Kinu.

Vučić je istakao da je saradnja dve zemlje zasnovana na principima iskrenog prijateljstva, solidarnosti i poštovanja.

“I u političkom smislu poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno politike jedne Kine, kao i na principima iskrenog prijateljstva zemalja, ali i ličnog prijateljstva koje imam, i trudim se da negujem, sa kineskim predsednikom kojem sam zahvalan na odnosu prema Srbiji”, rekao je Vučić.

On je ukazao da je Kina danas već treći ukupni spoljno-trgovinski partner Srbije, što je, ističe, do pre neku godinu bilo nezamislivo.

Vučić je podsetio da je sinoć dočekao još 500.000 kineskih vakcina na aerodromu, te istakao da je Srbija još pre godinu dana, kada je izbila epidemija korone i u našoj zemlji, imala veliku podršku Kine, koja joj je dopremila opremu, respiratore, ali i ljude koji su napravili dve laboratorije.

“I danas nam najviše pomažu sa vakcinama”, naglasio je Vučić. Zato je zamolio kinesku ambasadorku da prenese izraze njegove najdublje zahvalnosti predsedniku Kine i da mu kaže da se “jedna mala zemlja i njen predsednik ponose tom saradnjom i ističu to na svakom mestu”.

Vučić je dodao da je sada na nama da ubrzamo vakcinaciju, jer vakcina ima dovoljno.

“Imamo sada i različite mutacije i nove vrste, i od presudnog je značaja da što više ljudi vakcinišemo i revakcinišemo”, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Dogovorena izgradnja obilaznice oko Kragujevca

Vučić je preneo je novinarima da je danas sa Kinezima dogovorio novi projekat, izgradnju obilaznice oko Kragujevca i to po veoma dobroj ceni.

Vučić je kazao da će biti povezan severni deo teritorije grada Kragujevca sa južnim delom, ali da će se graditi deonica ka Vučkovici i Gruži do Moravskog koridora preko Mrčajevaca. Projekat je vredan ukupno više od 100 miliona evra, dodao je Vučić.

"Mi smo uprkos situaciji sa koronom dobili danas konačno obećanje od Žanga (iz CRBC-a) da će do Svetog Nikole, 19. decembra, biti završen auto-put Čačak-Požega, tako da ćemo moći za Svetog Nikolu auto-putem da idemo do Požege", rekao je Vučić.

On je dodao da će se stizati do Zlatibora za najviše dva sata i 10 minuta, dok se sada putuje tri sata i 40 minuta.

Predsednik je, takođe, najavio da će biti ugovoren i nastavak gradnje auto-puta dalje od Požege do Boljara i da će se odmah krenuti sa radovima, kao i da je dogovorena cena od oko 1,5 milijardi evra.

Vučić je najavio i da će gradnja Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, početi već krajem proleća ili početkom leta.

Podsetio je da se već grade auto-put i brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica.

Kazao je da će CRBC graditi i obilaznicu oko Loznice u vrednosti od 37 miliona evra, ali i da će se graditi obilaznica oko Novog Sada sa dodatnim mostom na Dunavu. Vrednost obilaznice oko Novog Sada je 129 miliona evra.

Vučić navodi da su počeli i zvanični pregovori za izgradnju brze saobraćajnice od auto-puta kod skretanja za Požarevac do Golupca, kao i da je plan da se produži do Majdanpeka, ali i Negotina i Kladova, kako bi se održao istok Srbije u životu i podigla ekonomija.

Predsednik je rekao da će biti izgrađena i industrijska zona u Prahovu.

Kada je reč o obilaznici oko Beograda, Vučić kaže da se radi sa Kinezima deo do Bubanj Potoka, ali da ostaje da se napravi još jedna deonica do Pančeva kako bi kompletan saobraćajni prsten bio završen, zajedno sa novim mostom na Dunavu kod Vinče. Za tu deonicu je potrebno više od 700 miliona evra, preneo je Tanjug.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala