Evropski parlament apeluje: Iskoristite „Severni tok 2“ protiv Moskve

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo Evropske unije na sedištu Evropskog parlamenta u Briselu
Logo Evropske unije na sedištu Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Pratite nas
Predsednik frakcije „Evropska narodna stranka“, najveće u Evropskom parlamentu, Manfred Veber predložio je Evropskoj uniji da u slučaju potrebe iskoristi „Severni tok 2“ kao politički instrument protiv Moskve, piše „Špigel“.

Veber je izjavio da taj projekat „nije u evropskim interesima“. Međutim, pošto vlada Nemačke ne namerava da obustavi izgradnju „Severnog toka 2“, Brisel treba da ga iskoristi kao „polugu u spoljnoj politici“, smatra zvaničnik.

„'Severni tok 2' ekonomski stabilizuje sistem predsednika Rusije Vladimira Putina koji u ogromnoj meri deluje protiv EU i njenih država-članica“, konstatovao je Veber, istakavši da eksploataciju „Severnog toka 2“ treba „povezivati sa daljim ponašanjem ruskog rukovodstva“.

„Ukoliko se rusko rukovodstvo ne okrene partnerskoj saradnji, gasovod neće moći da radi u punom kapacitetu“, konstatuje on.

Veber je takođe pozvao Evropljane da se ponašaju samouverenije u spoljnoj politici, istakavši da je neophodno da Evropa „prestane da bude naivna u odnosima sa Putinom i drugim geopolitičkim igračima“.

Podsetimo, Pomorska uprava Danske saopštila je da će radovi na polaganju cevi gasovoda „Severni tok 2“ u danskim vodama trajati do kraja septembra 2021. godine.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala