Donbas uzvraća Kijevu: Pretnje upućene Rusiji su sabotaža Minskog procesa

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaRuske zastave u Donjecku
Ruske zastave u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Pratite nas
Poslanik Narodnog saveta samoproglašene Donjecke narodne republike Vladislav Berdičevski rekao je da je pretnja Kijeva Rusiji zbog Donbasa zapravo sabotaža Minskih sporazuma.
„Dolaskom Leonida Kravčuka izmenila se i retorika u Minskim pregovorima – u kontakt-grupi Ukrajina konstantno insistira na tome da je Rusija strana sukoba i Kijev neće ni o čemu razgovarati ni dogovarati se sa Donjeckom i Luganskom uprkos tome što su i predstavnici Rusije, čak i predstavnici OEBS-a više puta ukazivali na to da se u Minskim sporazumima Rusija uopšte nigde ne spominje kao strana u sukobu“, rekao je Berdičevski.

U svim dokumentima minskog pregovaračkog procesa, dodaje on, Donjecka i Luganska narodna republika navedene su kao strane sa kojima se neophodno dogovarati.

„Koliko vidim, Kravčuka su namerno postavili da rasturi Minski proces. Zato on ne sluša ničije mišljenje. Sve se to čini kako bismo mi izašli iz Minskih sporazuma. Za Ukrajinu je nemoguće da ih sprovodi, ali i da ih ne sprovodi. To je potpuna sabotaža koja traje već prilično dugo“, rezimirao je Berdičevski.

Podsetimo, šef ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Leonid Kravčuk zapretio je Rusiji „radikalnim koracima“ ukoliko ne prizna da učestvuje u sukobu u Donbasu. On je naglasio da Ukrajina neće dozvoliti Rusiji „da radi šta želi“.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala