Donbas opet na ivici rata, nisu isključene provokacije protiv Rusije

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaUstanici u Donbasu
Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Pratite nas
Istok Ukrajine je opet na ivici rata. Prekid vatre se ne poštuje, a sudeći po izjavama političkog i vojnog rukovodstva nepriznate Donjecke i Luganske republike, Kijev prebacuje trupe na liniju razdvajanja.

Učestalo je i granatiranje gradova i sela u blizini fronta pa u Donbasu strahuju da bi oružane snage Ukrajine uskoro mogle da krenu u ofanzivu većih razmera. Nije isključeno da će Zapad iskoristiti Ukrajinu za provokacije protiv Rusije, upozoravaju ruski eksperti.

Iz pravca Kijeva stižu novi ešaloni ljudstva, borbene tehnike i municije, a intenzivirani su i letovi dronova. U Donjecku optužuju ukrajinsku stranu za narušavanje primirja nakon što je otvorena vatra na mesto Gorlovka. Šef kancelarije ukrajinskog predsednika tvrdi, međutim, da ukrajinsku vojsku namerno provociraju iz Donbasa.

Politikolog Aleksandar Dudčak smatra da  Kijev u suštini nije zainteresovan za rat,  a najnovije incidente objašnjava time da Ukrajina ispunjava volju Zapada, koji je redovno koristi kad i koliko može.

Nisu isključene provokacije protiv Rusije

“Pošto Ukrajina ne može da ispuni Minske sporazume, a ni Zapadu nije potrebno da ih ispunjava, nažalost, postoji velika verovatnoća da će Ukrajina biti iskorišćena za provokacije protiv Rusije, budući da Rusija u slučaju naglog pogoršanja situaicije neće moći da ne podrži Donbas. Ako dođe do rata, Rusija će biti primorana da reaguje”, upozorava Dudčak.

Sudeći po činjenici da je u toku prebacivanje vojne tehnike ukrajinskih oružanih snaga, moguće je da se one ponovo spremaju za napad, dodaje Dudčak.

“Zapad, kao i uvek, neće primetiti problem u ranoj fazi nego će za nešto okriviti Rusiju, iako svi sada vrlo dobro vide da je Kijev taj koji dovodi do eskalacije konflikta, okuplja trupe i pojačava granatiranje. Ali Zapad će videti stvarno stanje tek kada bude potrebno potpisati Treći Minski sporazum i tek ukoliko dođe do novih vojnih dejstava na istoku Ukrajine”, kaže politikolog.

Član Saveta za međuetničke odnose pri predsedniku Rusije Bogdan Bespaljko slaže se da je velika opasnost od novog kruga sukoba. Po njegovom mišljenju, Kijev pokušava da isprovocira Donjecku i Lugansku Republiku, kao i Rusiju, da preduzmu drastične korake kako bi opravdao svoju invaziju na Donbas.

“Generalno gledano, ako sada ocenjujemo situaciju, za predsednika Zelenskog postaje važno da skrene pažnju stanovništva sa bitnih problema, sa razočaranja u njega lično i njegovu partiju, a za to je neophodno organizovati neku vrstu rata. Ako se ovaj rat završi neuspešno, Rusija se uvek može okriviti. Iskustvo poslednjih godina pokazuje da Rusija ne teži osvajanju Ukrajine. S druge strane, ukrajinske vlasti će u slučaju pobede, moći da kažu stanovništvu da uprkos tome što živi loše, što su praktično prestali da budu nezavisna država, Ukrajina je uspela da se izbori za svoju teritoriju i da je isterala separatiste”, objašnjava Bespaljko .

Zelenskom treba mali rat da bi ostao na vlasti

Na pitanje koliko građani Ukrajine veruju vlastima, budući da ankete pokazuju pad rejtinga predsednika Zelenskog, Bespaljko kaže:

“U suštini, stanovništvo ne veruje Zelenskom. Čak 93 odsto stanovništva je uvereno da Zelenski nije nezavisni političar, već da dobija instrukcije iz inostranstva. Dve trećine stanovništva teži miru u Donbasu i u svakom slučaju se zalaže za okončanje rata. Prema tome, da bi ostao na vlasti, a još više da bi pretendovao na sledeći mandat, Zelenskom je potreban mali rat. Sve u cilju skretanja pažnje”, zaključuje Bespaljko.

U međuvremenu, SAD su ove nedelje donele odluku o novom paketu vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 125 miliona dolara. Portparol Pentagona Džon Kirbi precizirao je da pomoć obuhvata pripremu, opremanje i instruktažu s ciljem da se, kako je rekao, očuva teritorijalni integritet zemlje, osigura zaštita njenih granica i poboljša njena operativna kompatibilnost sa NATO.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala