Čudna seizmička buka otkriva vulkansku aktivnost koja vreba

CC0 / / Planina Hud u Oregonu
Planina Hud u Oregonu - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Pratite nas
Nekoliko manjih zemljotresa ove nedelje aktiviralo se ispod vrha planine Maunt hud u Oregonu, a neki smatraju da bi ovo mogao biti znak upozorenja za za nove katastrofe.

Nekoliko manjih zemljotresa registrovano je 1. marta oko šest kilometara ispod vrha Maunt huda u Oregonu, koji je trenutno uspavani vulkan. Tihookeanska severozapadna seizmička mreža izmerila je osam zemljotresa maksimalne jačine 1,3 stepeni Rihtera.

Ti zemljotresi su bili premali da bi se osetili na površini, a trajali su oko 45 minuta, prenosi Sputnjik internešenel.

Kako bi ublažila zabrinutost, američka Geološka služba napisala je na Fejsbuku 3. marta da, iako serija zemljotresa „nije česta pojava“, to ne mora da znači da će „vulkan uskoro eruptirati“.

„Ubrzanje aktivnosti“

Serija od 100 zemljotresa već se dogodila južno od vrha Maunt huda ove godine.

Sa maksimalnom magnitudom od 2,7 stepeni, potresi registrovani 17. januara izazvali su zabrinutost zbog statusa vulkana.

Geolozi su priznali da se to smatra „preokretom“ aktivnosti pozadinske seizmičnosti Maunt huda, ali ipak su isključili mogućnost erupcije.

Naučnici su takođe ukazali na slične serije zemljotresa koji se povremeno dešavaju na drugim planinskim vrhovima Kaskada u Kaliforniji.

Što se tiče uzroka zemljotresa, Geološka služba je obavestila da ih možda prouzrokuje kretanje pregrejane vode pod pritiskom duž postojećih pukotina, a ne magma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala