Ukrajina moli Ameriku: Moramo da sarađujemo, uvedite Rusiji novi paket sankcija

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički instruktori sa ukrajinskim vojnicima
Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Pratite nas
Ukrajinske vlasti obratili su se administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena sa molbom da uvede Rusiji „novi sveobuhvatni paket sankcija“.

Prema rečima zamenika šefa administracije ukrajinskog predsednika Julije Sviridenko, nove sankcije bi trebalo da uključuje i čitav niz mera protiv gasovoda „Severni tok 2“ budući da je obustava izgradnje tog projekta od ključne važnosti za Kijev.

„SAD, EU i Ukrajina moraju da koordinišu svoj stav. Mi moramo zajednički da radimo kako bismo odbranili demokratiju, slobodu, kako bismo se zajednički zalagali protiv autoritarnih režima“, rekla je ona.

Sviridenko je ocenila da je Kijev zainteresovan da se Vašington priključi pregovorima o Donbasu.

Pored toga, kako je rekla, Ukrajina namerava da proširi obim saradnje sa Amerikom u vojnom planu sa ciljem odbrane od sajber pretnji, informacionih napada i propagande.

Ruski mediji podsećaju da su se i Ukrajina i Amerika u više navrata zalagali protiv realizacije projekta „Severni tok 2“, dok je Vašington tim povodom u više navrata uvodio sankcije protiv kompanija koje su učestvovale u izgradnji tog gasovoda.

Rusija je, međutim, takođe u više navrata saopštavala da je gasovod „Severni tok 2“ komercijalni projekat. Tog stava je i zvanični Berlin budući da taj gasovod podrazumeva isporuku ruskog gasa od Rusije do Nemačke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala