Slovačka: Za dve nedelje počinjemo da vakcinišemo građane „Sputnjikom Ve“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPakovanja ruske vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pakovanja ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Pratite nas
Slovačka očekuje da će započeti vakcinaciju ruskom vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za dve nedelje, izjavio je slovački ambasador u Rusiji Ljubomir Regak u intervjuu za Sputnjik.

„Vakcinacija 'Sputnjikom Ve' će, kako se očekuje, početi za dve nedelje nakon što naši organi za nadzor lekova provere isporučene partije“, rekao je ambasador.

On je objasnio da proizvodnja vakcina, nažalost, ne uspeva da pokrije potrebe zemalja Evropske unije, te su se neke zemlje odluke na nabavku vakcina iz inostranstva koje još nisu registrovane u EU. Međutim, ambasador ističe da su te vakcine tokom kliničkih ispitivanja u mnogim zemljama pokazale visoku efikasnost i bezbednost po zdravlje građana.

„U takve vakcine spadaju ruski preparat 'Sputnjik Ve' i kineski 'Sinovak'. U Slovačku je u ponedeljak stiglo prvih 200.000 doza vakcine 'Sputnjik Ve' iz ugovora o isporuci dva miliona doza vakcine do juna. To će omogućiti da se vakciniše milion građana Slovačke, odnosno otprilike petina stanovništva zemlje“, objasnio je ambasador.

Kako je rekao, upoznat je sa činjenicom u slovačkoj ambasadi ima zaposlenih koji su se već vakcinisali ruskom vakcinom ili planiraju to da učine.

Istovremeno, slovački ambasador se osvrnuo na odnose Bratislave i Moskve, rekavši da se oni mogu okarakterisati kao kompleksni, partnerski i zasnovani na potrazi za obostrano korisnim projektima.

„Voleo bih da gradimo naše odnose na pozitivnom iskustvu iz prošlosti, ali bez zaobilaženja nesuglasica ćutanjem koje su, naravno, svojstvene svakoj vrsti odnosa, ne isključujući međudržavne, kako i priliči prijateljima“, zaključio je on.

Podsetimo, Slovačka je, kao i Mađarska, dala odobrenje za upotrebu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, ne čekajući registraciju Evropske agencije za lekove.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina „Sputnjik Ve“ trenutno se primenjuje u 42 zemlje.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala