Ruski senator: Nemačka na probi zbog „Severnog toka 2“

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaSenator Saveta Federacije Rusije Aleksej Puškov
Senator Saveta Federacije Rusije Aleksej Puškov - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov rekao je da gasovod „Severni tok 2“ za Nemačku ne predstavlja samo energetski i finansijski projekat, već i da ima veliki politički značaj i da se Berlin, zbog načina kako će se postaviti prema Vašingtonu po ovom pitanju, nalazi na svojevrsnom testu.
„Faktički, na testu je sposobnost vodeće zemlje EU da se odupre Vašingtonu makar po jednom pitanju koje je isključivo u njenoj nadležnosti. Radi se o političkoj težini i nacionalnom dostojanstvu Nemačke. Ako se povuče pred Vašingtonom u sporu oko ‘Severnog toka’  i njen autoritet u EU će znatno oslabiti“, napisao je Puškov na Telegramu.

Kako je naveo, u evropskoj zajednici sve je jače mišljenje da se na SAD više ne može osloniti kao pre.

Zbog toga EU, projektom gasovoda ili investicionim sporazumom s Kinom, stvara čvrste osnove za svoje funkcionisanje u budućnosti a da pri tome ne zavise od SAD, smatra on.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

 SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi. Izgradnja je nastavljena,  a trenutno su u toku pregovori o ukidanju sankcija „Severnom toku 2“ na nivou američkog i nemačkog ministarstva,

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala