Ruski ambasador u SAD: Odbacujemo optužbe o Navaljnom, neki signali iz Vašingtona pozitivni

© Sputnik / Mihail Turgiev / Uđi u bazu fotografijaRuski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Pratite nas
Moskva pozitivno reaguje na signale koji stižu iz Amerike o planovima za dijalog u oblasti strateške bezbednosti i kontrole naoružanja, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov. S druge strane, Rusija odbacuje američke optužbe u vezi sa navodnim trovanjem Alekseja Navaljnog a zahteve za njegovo oslobađanje smatra neprihvatljivim.
„Od principijelnog značaja je to što je Džozef Bajden podržao ruski predlog da se Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3) produži za pet godina“, rekao je ambasador u govoru u diskusionom klubu „Kosmos-klab“.

Kako je dodao, dobro je što je preovladao zdrav razum u politici Vašingtona jer očuvanje START 3 odgovara nacionalnim interesima i Amerike i Rusije.

Ambasador je rekao i da Rusija odbacuje primedbe Amerike koje se tiču ljudskih prava.

„Niko nema prava da nas uči kako da živimo“, rekao je Antonov i dodao da Moskva smatra da su optužbe Amerike da je Rusija odgovorna za navodno trovanje Alekseja Navaljnog hemijskim oružjem neosnovane, a pozivi za njegovo oslobađanje neprihvatljivi. U međunarodnoj praksi to se smatra mešanjem u unutrašnja pitanja suverene zemlje, dodao je on.

Podseća da se odbacuju bilo kakvi kontraargumenti Rusije, kao i da se zahtevi ruske strane da dobije informacije u vezi s tim slučajem odbacuju bez logičkog objašnjenja.

„A onda, američke vlasti, ne predočavajući dokaze, uvode nove sankcije Rusiji“, rekao je ambasador.

Odbacio je i optužbe na račun Rusije u vezi s navodnim mešanjem u demokratske procese, hakerske napade i nagrade talibanima za glave američkih vojnika.

„Da bi se suprotstavili ‘ruskoj pretnji’ povećava se vojni potencijal, jačaju se vojno-politički savezi. Prete nam sankcijama, protiv nas se primenjuju metode nelojalne konkurencije“, konstatovao je on.

Prema rečima Antonova, Rusija ne zatvara oči pred problemima u odnosima sa SAD i spremna je da ih razmotri, ali prvo je potrebno da se prekine sa pretnjama sankcijama.

Prema njegovim rečima, Vašington i Moskva treba da udruže napore po čitavom nizu pitanja.

„U skladu sa interesima naših zemalja bilo bi udruživanje napora u borbi protiv virusa korona, terorizma, širenja oružja za masovno uništenje, klimatskih promena, kao i u oblasti zaštite ekologije Arktika i osvajanja kosmosa“, naveo je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala