Papu u Iraku čuvaju snage spremne na sve ― od uličnih bitki do bombardovanja i raketnih napada /foto/

Pratite nas
Irak će uposliti hiljade dodatnih snaga za obezbeđenje tokom istorijske posete pape Franje, a nakon serije raketnih i samoubilačkih bombaških napada koje su izazvale strah kod iračkih vlasti.

Visoki bezbednosni zvaničnik koji je obavešten o planu papine posete rekao je da su snage koje će čuvati papu trenirane da se suoče sa najgorim mogućim scenarijom, od uličnih bitki do bombardovanja i raketnih napada, preneo je Rojters.

Hipotetičke situacije su bile deo obimnih vežbi povodom dolaska poglavara Rimokatoličke crkve u Irak, koji će tamo boraviti od 5. do 8. marta, a što će biti prva poseta pape toj zemlji.

Bezbednosni rizici su veliki i očekuje se da će papa Franja prvi put putovati u blindiranim kolima, što je mera za koju se Vatikan nada da će imati dvostruki efekat, u isto vreme obezbeđujući poglavara katoličke crkve i obeshrabrujući pravljenje gužve u kojoj se lakše širi zaraza, javio je AP.

Na aerodromu će ga dočekati premijer Iraka Mustafa Al-Kadimi, nakon čega slede zvanična ceremonija dobrodošlice u predsedničkoj palati i sastanak sa predsednikom Bahramom Salihom.

Drugog dana boravka papa će se u Nadžafu sastati sa velikim ajatolahom Ali al-Sistanijem u njegovoj kući, a AP navodi da je posebno dogovaran svaki detalj sastanka, od izuvanja cipela do rasporeda sedenja.

Papa će tokom svog istorijskog putovanja u Irak posetiti crkvu Bezgrešnog začeća u Karakošu, centru hrišćanstva u Iraku. Oštećena i zapaljena tokom strahovlade ekstremista takozvane Islamske države, sudbina crkve odražava tragediju njene hrišćanske zajednice koju je DAEŠ opustošio.

Franja će se pomoliti za žrtve rata u Mosulu, a zatim održati misu u gradu Irbil.

Tokom ovog istorijskog putovanja papa će se sastati i sa čovekom koji je preživeo masakr u bagdadskoj crkvi Gospe od spasa gde su militanti ubili 58 vernika 2010. godine, održaće misu u haldejskoj katedrali u Bagdadu i multikonfesionalnu molitvu u drevnom gradu Uru, u kojem je, prema verovanju, živeo Avram u drugom milenijumu pre nove ere.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala