Izuzetak – „zemlja-agresor“: Ukrajina planira da odobri dvojno državljanstvo, ali ne i za Rusiju

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaMIP Ukrajine
MIP Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Pratite nas
Ukrajina planira da izradi zakon koji će građanima omogućiti da dobiju dvojno državljanstvo iz različitih zemalja, ali sa izuzetkom Rusije, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.
„Što se tiče dvojnog državljanstva, dosledni sam pristalica te ideje. Radimo sa poslanicima na odgovarajućim zakonodavnim izmenama. Međutim, postoji jedan izuzetak, a to je zemlja-agresor. S njom ne može biti ni govora o dvojnom državljanstvu“, naveo je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, zvanični Kijev će odobriti dvojno državljanstvo sa zemljama EU, odnosno „sa zemljama koje su za nas prijateljske i koje nam ne predstavljaju nikakvu pretnju“.

U skladu sa ukrajinskim Ustavom, u zemlji je na snazi jedinstveno državljanstvo.

Ranije je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine naložio kabinetu ministara da u roku od dva meseca izradi nacrt zakona koji će regulisati pitanje dvojnog državljanstva. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sproveo je odluku Saveta u delo.

​U januaru 2015. godine ukrajinska Rada je usvojila izjavu kojom se Ruska Federacija naziva „zemljom-agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala