Bugarska opozicija ljuta: Izmiče nam „Sputnjik Ve“ jer se vlast krije iza Evropske komisije

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv korone "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv korone Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Pratite nas
Odluka Narodne skupštine da omogući vladi slobodu da pregovara o kupovini svih raspoloživih vakcina je još jedan pokušaj skrivanja iza leđa Evropske komisije, izjavio je zamenik predsednika parlamentarne grupe Bugarske socijalističke stranke Kruma Zarkov.
„Podneli smo parlamentu vrlo precizan nacrt koji obavezuje Savet ministara da preduzme jasne i direktne mere u vezi sa određenom vrstom vakcine prema ruskoj strani. A vi odbijate i prebacujete svu odgovornost na Evropsku komisiju, iza koje se ponovo krijete“, rekao je Zarkov sa govornice.
Bugarski premijer Bojko Borisov - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Bugarski premijer protiv ruske vakcine – čeka odobrenje EU

Sa svoje strane, GERB je istakao da ne može da preuzme na sebe odgovornost za vakcinu koja nije dobila odobrenje Evropske unije.

„Čija će biti odgovornost ako mi u Narodnoj skupštini rešimo da prekršimo pravila i putem pregovora s ruskom stranom kupimo vakcine koje nisu prošle odgovarajuća ispitivanja? Ako dođe do nekih komplikacija, ko će za to odgovarati?“, izjavila je predsednica parlamentarne grupe GERB Danijela Daritkova.

Prošle nedelje je opoziciona partija predložila da se započnu pregovori o kupovini ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), ali je vladajuća stranka GERB predložila da se pregovore vodi samo o vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina „Sputnjik Ve“ trenutno se primenjuje u 42 zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala