Amerika uvela sankcije protiv „ukrajinskog vladara iz senke“

© Sputnik / Mihail Markiv / Uđi u bazu fotografijaIgor Kolomojski
Igor Kolomojski - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Pratite nas
Vlasti SAD uvele su sankcije protiv ukrajinskog biznismena Igora Kolomojskog, koga u Ukrajini takođe nazivaju „vladarom iz senke“, zbog „ogromne korupcije“, saopštio je američk državni sekretar Entoni Blinken.

Kako je precizirao, pored Kolomojskog pod sankcijama su i njegova žena, zatim ćerka Anželika i sin Izrael Cvi Kolomojski, a njima je zabranjen ulazak u Ameriku.

Ograničavajuće mere su uvedene jer je Kolomojski, kako je obrazložio Blinken, tokom obavljanja funkcije gubernatora Dnjepropetrovske oblasti u periodu od 2014. do 2015. godine učestvovao u brojnim korupcijskim skandalima i zloupotrebljvao svoj politički uticaj zarad lične dobiti.

Blinken je takođe rekao da, uprkos činjenici da su Kolomojskom uvedene sankcije na osnovu nečeg što je ranije počinio, on i danas ulaže „velike napore kako bi osujetio demokratske procese koji su u Ukrajini pokrenuti“, što može da nanese štetu budućnosti zemlje.

Istovremeno, američki državni sekretar je rekao da će Vašington nastaviti da podržava reforme u Ukrjini.

Ranije se Međunarodni monetarni fond usprotivio vraćanju tom oligarhu „Privatbanke“, koju je Kijev nacionalizovao 2016. godine. Štaviše, zbog tog slučaja se odugovlači potpisivanje novog ukrajinskog programa kreditiranja MMF.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala