Zaharova: Rusija poziva SAD da na delima odustanu od mešanja u poslove drugih zemalja

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Rusija poziva Sjedinjene Američke Države da se ne samo na rečima, već i delima ne mešaju u poslove drugih zemalja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o tome da Vašington odustaje od prisilnog nametanja demokratije.
„Pozivamo tim Stejt departmenta da ne na rečima, već delima odustanu od pokušaja mešanja u unutrašnje poslove drugih zemalja. Bez uzimanja u obzir i poštovanja interesa partnera, naznačeni plemeniti ciljevi ostaće samo deklaracija. Ali mi ćemo pratiti, treba da pružimo podršku kolegama u njihovom pomaku ka konstruktivnosti i realizmu“, rekla je ona.

„Mnogo toga što je rekao državni sekretar zvuči, naravno, ispravno. Teško je ne složiti se sa njegovom tezom da se demokratija ne može nametati silom. Međutim, obrazloženje izaziva ljutnju. Ako se pažljivo pročita govor, ispostavlja se da se ne smeju svrgavati vlade u drugim zemljama ne zato što je to grubo kršenje međunarodnog prava, u suštini zločin, već zato što je to preskupo za američki budžet koji, kao što svi znaju, trenutno puca po šavovima“, naglasila je Zaharova.

Portparolka je ukazala na činjenicu da Rusija deli američku težnju za izgradnjom stabilnijeg i inkluzivnijeg globalnog ekonomskog sistema, ali da ne razume „kako je sa tim povezano sve više američkih sankcija“, uključujući i protiv Rusije.

Blinken je ranije istakao da se nova američka administracija neće baviti nametanjem demokratije u inostranstvu putem vojnih intervencija i smene autoritarnih režima. U sredu je državni sekretar u govora u Stejt departmentu izložio osam strateških prioriteta za novu američku spoljnu politiku.

Sjedinjene Američke Države uvele su u utorak sankcije protiv sedam činovnika ruske vlade zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim. SAD su pooštrile ograničenja na izvoz u Rusiju i na crnu listu unele 14 institucija. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala