Veliki nosači helikoptera: Da li će ruska verzija „mistrala“ nadmašiti francusku

© Pres-služba Severne flote / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Ka-52K
Helikopter Ka-52K - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Ruski nosači helikoptera projekta 23900, koji će biti pandani francuskim „mistralima“, moći će da nose do 16 helikoptera i četiri bespilotne letelice, izjavio je neimenovani izvor u brodogradnji.
„Za raspoređivanje se razmatraju helikopteri proizvodnje konstruktorskog biroa 'Kamov'. Radi se o Ka-52K i o drugim modelima, uključujući Ka-27. Kapacitet je oko 15-16 letelica. Pored toga, osim samih helikoptera na brodovima projekta 23900 planirano je raspoređivanje četiri drona“, rekao je sagovornik agencije.

Prema rečima izvora, Ministarstvo odbrane Rusije je dugo usaglašavalo zahteve u vezi sa izgledom i konačni projekat „u pogledu svoje funkcionalnosti nije postao lošiji, već možda i bolji od 'mistrala'“.

Dva univerzalna desantna broda projekta 23900 počela su da se grade 20. jula 2020. godine u brodogradilištu „Zaliv“ u Kerču uz prisustvo ruskog lidera Vladimira Putina.

© REUTERS / Stephane MaheDesantni brodovi klase „mistral“ – „Sevastopolj“ i „Vladivostok“
Veliki nosači helikoptera: Da li će ruska verzija „mistrala“ nadmašiti francusku - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Desantni brodovi klase „mistral“ – „Sevastopolj“ i „Vladivostok“

Pristanišni brodovi, odnosno pandani francuskih nosača helikoptera „mistral“, postaće prvi brodovi te klase izgrađeni u Rusiji. Njihov deplasman će biti 40 hiljada tona. Pored nosača helikoptera, danas se u Rusiji grade i drugi desantni brodovi, uključujući velike desantne brodove projekta 11711, koji imaju skromnije performanse.

Inače, ugovor o isporuci dva nosača helikoptera tipa „mistral“, u vrednosti od 1,2 milijardi evra, prvobitno je zaključen 2011. godine između francuske „DCNS/STKS“ i „Rosoboroneksporta“. Prvi brod, koji je dobio naziv „Vladivostok“, Francuska je trebalo da isporuči u novembru 2014. godine, ali zbog događaja u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland odlučio da obustavi ugovor.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala