Veliki korak ka emancipaciji žena u Saudijskoj Arabiji - otpori se tek očekuju

© AFP 2023 / FAYEZ NURELDINEŽene u Saudijskoj Arabiji
Žene u Saudijskoj Arabiji - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Korak kojim se ženama omogućava uključivanje u oružane snage Saudijske Arabije predstavlja deo ostvarivanja vizije prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koja omogućava ženama da napreduju u različitim oblastima, ali i da emancipuju svoj ukupni položaj u samoj kraljevini, kaže bivši ambasador Srbije u Kairu, novinar Dragan Bisenić.

Saudijska Arabija je poslednjih dana u udarnim naslovima u medijima zbog navoda o umešanosti rukovodstva kraljevine u ubistvo novinara Džamala Kašogija i time izazvanog zahlađenja njenih odnosa sa SAD. Ipak, može se samo pozdraviti vest da će žene u toj zemlji moći da se priključe vojsci. Bisenić objašnjava da činjenica da će žene u Saudijskoj Arabiji sada moći da dobiju rang od vodnika do narednika ako imaju između 21 i 40 godina, srednju školu i nemaju kriminalni dosije, govori da saudijski prestolonaslednik nastavlja da uvodi mere koje je najavio u svom projektu „Vizija Saudijske Arabije 2030.“, a koje se odnose na položaj žena u kraljevini i njihovu dalju emancipaciju. Prvi korak u tom smeru, podseća naš sagovornik, bilo je omogućavanje ženama da voze automobile bez pratnje muškog staratelja još 2017. godine.

Žene mogu u vojsku - korak ka emancipaciji

„Zahvaljujući tim merama, kao i onim koje se odnose na poboljšanje i uključivanje ženske radne snage u podelu rada u Saudijskoj Arabiji, učešće žena u radnoj snazi poraslo je sa 19,4 odsto u 2017. godini, na 23,2 odsto na kraju druge polovine 2019. godine. Međutim, imajući u vidu da 58 odsto svih diplomaca univerziteta u kraljevini čine žene, ova stopa je i dalje niska, tako da je Mohamed bin Salman proklamovao da do 2030. godine trideset odsto radno aktivnih žena bude uključeno u radne procese. U tom kontekstu treba sagledavati i ovaj korak saudijskog Ministarstva odbrane, kojim se ženama omogućava uključivanje u oružane snage Saudijske Arabije“, navodi Bisenić.

Kako dodaje, ovom inicijativom prestolonaslednika ne samo da će saudijske žene moći da budu u armiji, što je inače omogućeno u nizu arapskih država, već će moći da rade i poslove koji su ranije bili ograničeni strogo na muškarce, poput konobarisanja ili blagajničkih poslova.

„Ovaj korak jeste značaj napredak u položaju žena u Saudijskoj Arabiji, pre svega u ukidanju restriktivnog sistema starateljstva koji je žestoko kritikovan u inostranstvu, ali i u samoj kraljevini. Ženama je tako sada dozvoljeno da prijave rođenje deteta, brak ili razvod, što je ranije bilo nezamislivo. Taj potez je ukinuo zakonodavstvo koje je decenijama onemogućavalo ženama da odlučuju bez dozvole muškog „valija“, odnosno službenog staratelja, a to je obično otac, brat, stric ili muž“, ukazuje nekadašnjih ambasador.

Međutim, primećuje naš sagovornik, i dalje su ostale na snazi različite mere koje potvrđuju konzervativnu prirodu kraljevine, pa je kodeks oblačenja žena i dalje uređen strogim tumačenjem islamskog šerijata i primenjuje se u različitim stepenima u celoj zemlji. Tako većina žena nosi dugačak ogrtač „abaju“ i maramu na glavi, mada lice sada ne mora nužno da bude potpuno prekriveno.

„Verska policija je često maltretirala žene zbog toga kako se oblače ili ponašaju u javnosti. Iako im je oduzeta moć koju su ranije imali, to versku policiju ipak i dalje ne sprečava da u nekim slučajevima uznemiravaju žene zbog nečega što oni smatraju da je remećenje nekog javnog, opšteg izgleda, da je na primer „previše blještavo“ ili da su žene „previše“ našminkane“, kaže Bisenić.

Otpor merama prestolonaslednika

Prema njegovim rečima, sve to što primenjuje Mohamed bin Salman ipak ne prolazi bez otpora, jer su saudijski klerikalci vrlo konzervativni i često, iako se deklarativno slažu sa merama vlade, nalaze druge načine da im oponiraju.

„Primera radi, 2017. godine je jedan istaknuti sveštenik pozvao devojke i žene da se, kao „ćerke nacije“, oblače sa još više skromnosti i da izbegavaju abaje koje imaju bilo kakve ukrase ili otvore. Međutim, dve nedelje kasnije na društvenim mrežama pojavio se video snimak anonimne Saudijke kako šeta pustom tvrđavom u blizini Rijada u mini suknji, prkoseći tim strogim propisima o ženskom odevanju. Taj video snimak od svega šest sekundi izazvao je žestoku raspravu u zemlji, a konzervativci i konzervativni klerikalci tražili su njeno hapšenje, nasuprot onima koji su bili pristalice reformi i pozdravljali njenu hrabrost. Devojka je na kraju pozvana na saslušanje u policiju, ali je ipak puštena bez optužbe“, kaže Bisenić.

U tom smislu, kako navodi, Mohamed bin Salman koji ipak nije kralj, već prestolonaslednik, ipak mora da vodi računa i o osećanjima i stavovima konzervativnijeg dela saudijske populacije.

„To se ne odnosi samo na starije ljude, jer postoji i značajan deo konzervativne omladine, pa su njegove reforme, uključujući i one koje se tiču položaja žena, dosta oprezne, iako se mora reći da su bile gotovo nezamislive za jednu takvu zemlju, sa snažnim vahabističkim religijskim opredeljenjem. Tako institucije koje povezuju ekonomski razvoj i položaj žena imaju dosta hvale za poteze Mohameda bin Salmana, pa se u izveštaju Svetske banke pod nazivom „Žene, posao i zakonodavstvo“ od prošle godine navodi da upravo Saudijska Arabija i ekonomija kraljevine predvode svet u poboljšanjima u rodnoj ravnopravnosti. Zato ova mera koju je sada dozvolio prestolonaslednik jeste značaj korak u modernizaciji ukupne atmosfere u Saudijskoj Arabiji i promene odnosa između muškaraca i žena u korist žena i poboljšanja njihovog statusa“, ističe Bisenić.

Saudijke će rado ići u vojsku

Zato je za očekivati, napominje sagovornik Sputnjika, da će se žene rado prijavljivati za poslove u vojsci.

„U arapskim zemljama vojska često ne predstavlja samo oružane snage, već i socijalni instrument daljeg zapošljavanja stanovništva. Postoje zemlje koje imaju nominalno ogromne vojske, poput Omana koji ima preko 120000 vojnika, ali to u suštini i nije prava vojska već način da se rešava problem nezaposlenosti. Takav slučaj je u čest arapskim zemljama u Persijskom zalivu koje su bogate naftom i koje koriste dividende od nafte. Ne treba sumnjati da će takva situacija biti i u saudijskoj armiji jer je pitanje koliko će žena biti u borbenim jedinicama, a koliko njih angažovano na nekim drugim poslovima u vojsci“, kaže Bisenić.

Nema sumnje, zaključuje sagovornik Sputnjika, da će odnos muškaraca prema damama u vojsci biti apsolutno fer i korektan, jer su kazne u arapskim armijama za svaku vrstu zloupotrebe od strane muških starešina vrlo rigorozne, a kako je vojska u arapskim zemljama jedna od najprestižnijih institucija, može se očekivati da će se saudijske žene i devojke rado pridružiti vojsci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala