Slovački premijer: Moskva predlaže - ako zbog ruske vakcine preti pad vlade, da raskinemo ugovor

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Bratislavu
Pogled na Bratislavu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Slovački premijer Igor Matovič saopštio je da je od ruskog proizvođača vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) dobio zvanični predlog da se poništi ugovor o isporukama vakcine Slovačkoj ako zbog ruskog preparata postoji opasnost da padne vlada u Bratislavi.
„Sinoć kasno sam dobio zvanični predlog proizvođača vakcine da su spremni, u situaciji kada su preparat u Slovačkoj toliko omrznuli da koalicioni partneri u vladi prete padom vlade, da danas raskinu ugovor o isporuci dva miliona doza vakcine. Bez sankcija po Slovačku jer 40 zemalja čeka isporuku ‘Sputnjika Ve’ “, naveo je Matovič.

On je dodao da lično u potpunosti razume rusku stranu i da bi mu, da je na njihovom mestu, isto tako bilo neprijatno ako bi preparat koji spasava živote bio korišćen za političke okršaje.

Skandal sa Ukrajinom i najnoviji post premijera nisu povezani.

Matovič je na udaru kritika u svojoj zemlji zbog nabavke ruskih vakcina, ali on kaže da postoje stereotipi da, pregovori sa Rusijom automatski znače izdaju Slovačke.

Skandal u odnosima sa Ukrajinom izazvala je njegova šala da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za vakcine obećao zakarpatsku Ukrajinu. Kijev je zatražio zvanično izvinjenje Matoviča zbog te izjave.

Podsetimo, u ponedeljak je u Slovačku stigla prva partija od dva miliona doza ruske vakcine protiv korone "Sputnjik Ve" koliko je dogovoreno.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala