Šef slovačke diplomatije se izvinio zbog šale premijera o Ukrajini

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaŠef slovačke diplomatije se izvinio zbog šale premijera o Ukrajini
Šef slovačke diplomatije se izvinio zbog šale premijera o Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Šef slovačke diplomatije Ivan Korčok izvinio se Ukrajini zbog šale premijera Igora matoviča o zakarpatskoj Ukrajini.

Podsetimo, šala premijera Slovačke u vezi sa uslovima isporuke zemlji ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) izazvala je veliki skandal u Ukrajini.

Naime, Matovič je tokom nedavnog intervjua za slovačke medije, upitan šta je obećao Rusiji u zamenu za vakcinu „Sputnjik Ve“, kroz šalu rekao da se dogovorio o predaji Zakarpatske Ukrajine. Odmah potom je dodao da ništa nije obećavao već da se borio da obezbedi vakcine.

Kijev je burno reagovao, a Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine je zatražilo zvanično izvinjenje slovačkog premijera. Kako su saopštili u spoljnopolitičkom resoru, reči Matoviča koje „direktno posežu na teritorijalni integritet Ukrajine“ ─ „kategorički su neprihvatljive i negativno utiču na prijateljsku i dobrosusedsku atmosferu“ bilateralnih odnosa.

„Danas sam razgovarao sa ukrajinskim kolegom, ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. Izvinio sam mu se zbog neumesne šale premijera Igora matoviča na račun Ukrajine. Posebno mi je žao jer smo pre par dana imali odlične razgovore u Kijevu“, napisao je Korčok na Fejsbuku.

Ruska vakcina uzburkala je i političku scenu u Slovačkoj, a Matovič je danas objavio da mu je ruski proizvođač vakcine i zvanično predložio da se raskine ugovor o isporukama preparata ukoliko preti opasnost da padne vlada u Bratislavi.

„Sinoć kasno sam dobio zvanični predlog proizvođača vakcine da su spremni, u situaciji kada su preparat u Slovačkoj toliko omrznuli da koalicioni partneri u vladi prete padom vlade, da danas raskinu ugovor o isporuci dva miliona doza vakcine. Bez sankcija po Slovačku jer 40 zemalja čeka isporuku ‘Sputnjika Ve’ “, naveo je Matovič.

On je dodao da lično u potpunosti razume rusku stranu i da bi mu, da je na njihovom mestu, isto tako bilo neprijatno ako bi preparat koji spasava živote bio korišćen za političke okršaje.

Korčok je, inače, bio kandidat stranke SAS za ministra spoljnih poslova, premda nije član te stranke. SAS je u koaliciji sa partijom premijera „Obični ljudi“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala