Šta je po igumanu Savi Janjiću ključno za dijalog Beograda i Prištine

© SputnikSava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani
Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu i da je apsurdno da se vodi dijalog u kome Srbija treba da pod pritiskom ispunjava želje druge strane.

„Dijalog Beograda i Prištine je važan pre svega radi normalizacije života na KiM i u regionu. Ali glavni preduslov za dijalog jeste jednako poštovanje prava i sloboda za sve na KiM, a to nije slučaj. Potpuno se slažem sa stavom da su ishitrena i nametnuta rešenja neprihvatljiva“, napisao je Janjić na društvenoj mreži Tviter.

Kako je dodao, svako ishitreno ili nametnuto rešenje koje jednostrano privileguje jednu, a oštećuje drugu stranu je suštinski neprimenjivo i nepravedno.

​„Insistiranje na promeni granica protivno rezoluciji 1244 UN kao preduslova za dogovor je otvoreni poziv za dalji konflikt u celom region“, napisao je Janjić.

Kako smatra, dijalog treba da se nastavi u dobroj volji i da se unapredi život ljudi, zaštiti ugrožena srpska baština na Kosovu, zaustavi iseljavanje mladih ljudi i popravi ekonomska situacija je od vitalnog značaja.

​„Sveobuhvatni sporazum koji bi ugrozio suštinski opstanak našeg naroda i SPC, doveo do brisanja naše istorije, bio bi otvoreni primer političkog diktata, koji bi pre ili kasnije doveo do konflikta koji bi ugrozio ceo region i samu EU. Nijedna normalna zemlja to ne bi prihvatila“, napisao je Janjić.

Pravedno rešenje situacije na Kosovu, dodao je Janjić, u velikoj meri će uticati na budućnost i ugled EU kao posrednika.

​„EU u ovoj ulozi sa stavom zemalja članica koje nisu priznale KiM pre svega zbog mogućih posledica za svoje države ima obavezu da ostane statusno neutralna i posrednik dobre volje“, napisao je Janjić.

Kako je zaključio, uloga SAD u procesu dijaloga je veoma važna, posebno ukoliko se podrži traženje balansiranog rešenja, poštovanje ljudskih i verskih prava, naročito zaštite svetinja SPC, rešenja koje će unaprediti ceo region, ali i u aktivnoj ulozi u procesu implementacije svega dovovorenog, prenosi „Kosovo onlajn“.

​„Konačno, što se tiče raspoloženja ogromne većine naroda u Srbiji i dijaspori povodom ideje o eventualnom priznavanju samoproglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine Patrijarh Porfirije je taj stav izneo jasno rekavši da je referendum o Kosovu izvršen na Vidovdan 1389. godine“, napisao je iguman Sava.

​Taj stav nije parola koja negira prava drugih već naprosto stav većine naroda Srbije koji bi bio potvrđen i referendumom, ocenio je on i dodao da je dijalog Beograda i Prištine za većinu našeg naroda „isključivo dijalog o načinima unapređenja života svih na KiM a ne razgovor o menjanju granica Srbije“.

„Trenutno je važno nastaviti dijalog uz posredništvo EU, bez rokova, toksične retorike i ugrožavanja bezbednosti Srba na KiM, koji ne smeju postati kolateralna šteta (geo)političkih interesa. U onoj meri u kojoj se prevaziđe nacionalistički narativ otvoriće se i put ka napretku“, zaključio je iguman Sava.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala