Rusija: Čekamo da London odgovori na desetine pitanja o slučaju Skripalja

© AP Photo / Alastair GrantZastave Velike Britanije ispred Vestminsterske palate u Londonu
Zastave Velike Britanije ispred Vestminsterske palate u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Rusija ne smatra slučaj Skripalja zatvorenim i još čeka od Londona odgovore na brojna pitanja u vezi njega, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
„Još nismo dobili odgovore na desetine, ako ne i na stotine pitanja koje smo postavili našim britanskim kolegama. Spisak tih pitanja možete videti na sajtu ambasade Rusije u Velikoj Britaniji“, istakao je Nebenzja.

Ruski diplomata je naglasio da će Moskva pronaći način da ta pitanja ponovo javnim i zahtevaće odgovore.

Komentarišući izjavu predstavnice Velike Britanije Barbare Vudvord koja je na sednici Saveta bezbednosti o sirijskom hemijskom dosijeu spomenula trovanje Skripalja, apelujući da se ne zaboravi na odgovornost sprečavanja širenja i upotrebe hemijskog oružja, Nebenzja je izrazio zahvalnost britanskim kolegama zbog podsećanja na „treću godišnjicu neslavno poznatog slučaja Skripalja“, istakavši da taj slučaj za Rusiju još nije zatvoren.

Vudvordova je takođe izjavila da je „250 detektiva pregledalo više od 11.000 sati snimaka sa nadzornih kamera i analizirali su više od 1.400 iskaza svedoka“. Po njenim rečima, „metode koje su koristili tokom sudske i medicinske ekspertize pružile su dovoljno dokaza“ koji im omogućavaju da podignu optužnice protiv dvoje ruskih državljana.

Početkom marta 2018. godine u Solsberiju su otrovani bivši saradnik GRU Sergej Skripalj, koji je u Rusiji osuđen zbog veleizdaje i njegova kćerka Julija. London smatra da je Rusija umešana u trovanje Skripalja supstancom A234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“, što Moskva kategorički negira. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala