Pomeren rok u Danskoj: Izgradnja „Severnog toka 2“ produžena do kraja septembra

CC BY-SA 2.0 / Wolfgang Schwichtenberg /Flickr / Brod "Fortuna" za polaganje cevi za izgradnju gasovoda "Severni tok 2"
Brod Fortuna za polaganje cevi za izgradnju gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Radovi na polaganju cevi gasovoda „Severni tok 2“ u danskim vodama trajaće do kraja septembra 2021. godine, saopštila je Pomorska uprava Danske (DMA).

Prema ažuriranim informacijama na sajtu uprave, zasnovanim na saopštenju operatera projekta gasovoda „Nord strim 2 AG“, brod „Akademik Čerski“ će se pridružiti brodu za polaganje cevi „Fortuna“.

Kako je navedeno, radovi će se izvoditi i u blizini ostrva Bornholm gde se nalazi nedovršeni deo gasovoda. DMA je navela neposredne deonice gde će se izvoditi radovi, a kretanje drugih brodova koji ne učestvuju u izgradnji gasovoda biće ograničeno.

Ranije je uprava saopštila da je će „Severni tok 2“ biti izgrađen do kraja aprila ove godine. Istovremeno, „Gasprom“ je saopštio da se ne treba fokusirati na vremenski rok za izgradnju gasovoda, da tačnih podataka nema i da je važno samo pokretanje projekta.

Prethodno je nemačka kompanija „Uniper“ objavila da je završila finansiranje projekta „Severni tok 2“. „Uniper“ je četvrta kompanija koja završila finansiranje izgradnje gasovoda od ukupno pet evropskih partnera ruskog „Gasproma“. To još nije učinila francuska kompanija „Enži“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala