Peskov: Rusija čini sve da zadovolji inostrane zahteve za vakcinom

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaKutije sa vakcinama protiv kovida "Sputnjik Ve"
Kutije sa vakcinama protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Rusija čini sve što je moguće kako bi udovoljila zahteve iz inostranstva za vakcinom protiv kovida 19, ali to nije humanitarna pomoć, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Naravno, ovo je pomoć u uslovima nestašice vakcina u svetu. Naravno, Rusija čini sve što je moguće da, pre svega, zadovolji potrebe sopstvenih građana, i drugo, da udovolji brojnim zahtevima drugih država. Da, zaista, postoji želja naših slovačkih partnera i kolega da dobiju ovu vakcinu, a Ruski fond za direktne investicije radi sa Slovacima i udovoljiće njihovim potrebama. To je uobičajeni režim, to nije humanitarna pomoć. Vakcina ima svoju cenu. Cena je, inače, niža od troškova ostalih vakcina“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje u kakvom formatu su moguće isporuke ruske vakcine Slovačkoj.

Peskov nije želeo da prokomentariše šalu premijera Slovačke Igora Matoviča, koji je na pitanje šta je on obećao Rusiji za isporuku vakcine „Sputnjik Ve“ odgovorio – „Zakarpatsku Ukrajinu“.

„To je samo šala i ne želimo ni na koji način da komentarišemo. To nas se ne tiče“, dodao je on.

Prva partija ruske vakcine protiv kovida 19 „Sputnjik Ve“ isporučena je Slovačkoj iz Moskve 1. marta. Slovački premijer je na konferenciji za novinare na aerodromu u Košicama precizirao da je odluka o kupovini ruskog preparata doneta bez čekanja njegove registracije u Evropskoj uniji, jer „u zemlji nema dovoljno vakcina“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina „Sputnjik Ve“ trenutno se primenjuje u 42 zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala