„Ostavili ste Srbiji nešto najlepše što svet ima“: Vučić uručio Sretenjski orden Manani Popovoj

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Sretenjski orden Manani Popovoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Sretenjski orden Manani Popovoj  - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Sretenjski orden prvog stepena akademiku Manani Popovoj za mozaično ukrašavanje Hrama Svetog Save, kao i za naročite zasluge u razvijanju odnosa Srbije i Rusije.

Vučić je zahvalio Popovoj na, kako je rekao, fantastičnom trudu i svemu što je uradila za najlepši pravoslavni hram na svetu.

„Za to što ste ogromnu energiju i godine rada uložili da Srbiji ostavite nešto najlepše što svet ima“, rekao je Vučić na svečanosti u Predsedništvu.

On je, primetivši da je čuo jednu od primedbi na račun Srbije, da Srbi moraju da budu malo skromniji, rekao da smo bili tako neskromni u zahtevu prema njoj da napravi nešto što svojom lepotom i uzvišenošću ne postoji ni u Rusiji, preneo je Tanjug.

„Hvala vam što ste nam pomogli da to napravimo i ostavimo za buduća pokolenja, da svedoči o našem prijateljstvu i bratstvu, ali i o ogromnom radu i trudu svih vas koji su u tome učestvovali“, rekao je predsednik Srbije.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICVučić je zahvalio Popovoj na svemu što je uradila za najlepši pravoslavni hram na svetu.
„Ostavili ste Srbiji nešto najlepše što svet ima“: Vučić uručio Sretenjski orden Manani Popovoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Vučić je zahvalio Popovoj na svemu što je uradila za najlepši pravoslavni hram na svetu.

Manana Popova je potpredsednica organizacije „Moskovski međunarodni fond za pružanje pomoći Unesku“, koja je značajno pomogla izradu mozaika u Hramu Svetog Save.

Zlatne medalje zdravstvenim radnicima za zasluge u borbi protiv kovida

Predsednik Srbije uručio je i Zlatne medalje za zasluge zdravstvenim radnicima za izuzetne zasluge i doprinos u borbi protiv epidemije virusa korona, koji su, povodom Sretenja, odlikovani Ukazom predsednika od 12. februara.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovana je specijalista pneumofiziololgije Opšte bolnice Čačak dr Marina Levajac, kao i bračni par — medicinska sestra KC Niš Marija Zekić i fizioterapeut Doma zdravlja Niš Marko Zekić.

Isto odlikovanje, predsednik je uručio doktoru medicine na specijalizaciji iz anesteziologije Instituta za lečenje i rehabilitaciju Niška banja Marku Nikoliću.

Posthumno, Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je specijalista neuropsihijatrije Opšte bolnice Sremska Mitrovica Anđelko Bačvanin, a medalju je primila njegova supruga dr Ljiljana Stančetić Bačvanin.

Takođe, posthumno su odlikovani i specijalista opšte hirurgije Zdravstvenog centra Negotin Slaviša Nestorović, u čije je ime medalju primio njegov sin dr Saša Nestorović, kao i specijalista hirurgije OB Čačak Miodrag Jorović, a medalju je preuzela njegova bratanica Marijana Jorović.

Zlatnom medaljom za zasluge posthumno je odlikovana i specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterologije sa hepatologijom OB Ćuprija Svetlana Vukčević, a medalju je primio njen suprug Miodrag Vukčević.

On je lekarima koji su primili odlikovanja uputio zahvalnost za sve što su učinili i što čine svakog dana, navodeći da koliko god puta da se kaže hvala, i šta god se govorilo, to nikada neće biti dovoljno.

„Nemojte da smetnete sa uma da i kod Srba, ali i kod drugih, ništa kraće od zahvalnosti ne traje, a naš je posao da se potrudimo da i odlikovanje koje ste dobili ostane večna zahvalnost za sve što ste učinili u teškim trenucima“, rekao je predsednik Srbije.

„Beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za našu zemlju, koja uvek zaslužuje najviše, a od vas je to i dobila. Gledaćemo da bar nešto od onoga što se za zemlju dali, vratimo, a ova odlikovanja su jedan mali dug i znak da država zna šta ste učinili i da to ne sme da se zaboravi“, poručio Vučić.

Vučić je istakao da su preminuli lekari, koji su posthumno odlikovani, dali ono što je najvažnije u odbrani zemlje, radeći svoj posao na najuzvišeniji i najpošteniji način.

„Oni su ponos naše zemlje“, rekao je Vučić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala