Lavrov: Otvoreni smo za dijalog sa SAD, ali ne računamo na neke bitne promene

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Rusija ne računa na neke bitne promene u bilateralnim odnosima sa Amerikom posle dolaska na vlast predsednika Džozefa Bajdena i njegove administracije, ali Moskva je i dalje otvorena za dijalog sa Vašingtonom na bazi uzajamnog poštovanja, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Perspektive razvoja uzajamne saradnje zavise ne samo od nas, nego i od američke strane. Uvek smo otvoreni za dijalog na bazi uzajamnog poštovanja, na ravnoteži interesa i koji bi bio usmeren na potragu za kompromisima, Na žalost, poslednjih godina SAD idu drugačijim putem bez obzira na političku situaciju u zemlji i to ko sedi u Beloj kući“, rekao je Lavrov u intervjuu za časopis „Ruska misao“.

On je izrazio nadu da će Sjedinjene Države ipak shvatiti da je najsloženije moderne probleme moguće rešavati samo ako vodeći svetski igrači udruže snage i potencijale.

„U tom smislu stabilna i predvidiva saradnja Rusije i SAD kao garant međunarodne stabilnosti u skladu je sa obostranim interesima, kao i zahtevima sveta“, dodao je Lavrov.

Kada je reč o daljoj saradnji sa Amerikom na planu kontrole naoružanja o detaljima je rano govoriti, rekao je ruski ministar.

Kako je rekao, ruska strana je predočila Amerikancima svoje viđenje parametara nove „jednačine“ u sferi strateške bezbednosti uz ukazivanje da bilo koji pregovori mogu da daju rezultat samo ako SAD budu spremne da zaista uzmu u obzir ruske interese.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala