Kremlj: Rusija uništila svo hemijsko oružje, očekuje isto od kolega

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Rusija je uništila svo hemijsko oružje i očekuje da će to učiniti i njene kolege, uključujući Sjedinjene Američke Države, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Rusija je već pre mnogo godina prijavila i verifikovala uništavanje svih hemijskih oružja na svojoj teritoriji. Rusija je u potpunosti ispunila odredbe odgovarajuće konvencije. U Rusiji nema nikakvog hemijskog oružja. Inače, očekujemo da neke naše kolege takođe ispune odredbe ove konvencije. Znate, postoji niz država koje imaju hemijsko oružje na svojoj teritoriji, među kojima su i Sjedinjene Američke Države“, objasnio je Peskov.

Komentarišući vest da je Evropska unija u utorak uvela sankcije za 14 ruskih kompanija zbog proizvodnje biološkog i hemijskog oružja, portparol ruskog predsednika rekao je da „takve izjave apsolutno nemaju logike, nemaju osnova i, samim tim, nisu ništa drugo do neuspeli pokušaji kamufliranja njihove politike za dalje obuzdavanje Rusije“.

Evropska unija u utorak je prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima zbog kršenja ljudskih prava protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog. Nakon Evropske unije i Sjedinjene Američke Države su objavile o uvođenju sankcija Rusiji. Na sankcionom spisku nalazi se 14 organizacija sa formulacijom „za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja“. Osim toga, američke sankcije usmerene na konkretna lica i organizacije uključivaće i ograničenja izvoza i viza.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala