Grčki ministar za Sputnjik: Grčka nije na ivici propasti, privreda se drži

© AP Photo / Thanassis StavrakisStanovnici Atine u doba korone
Stanovnici Atine u doba korone - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Ministar ekonomije Grčke Hristos Stajkuras izjavio je za Sputnjik da Grčka, kao i ceo svet, oseća posledice pandemije virusa korona, ali da zemlja nije na ivici propasti. On procenjuje da će se do kraja 2022. godine nacionalna privreda vratiti na nivo od pre krize.

„U Grčkoj, kao i u celom svetu, posledice pandemije virusa korona su finansijska nestabilnost i mnogobrojni ekonomski problemi. Prihodi se smanjuju, turizam, koji predstavlja 'lokomotivu' ekonomije, strada, poslodavci i radnici stalno traže novčanu pomoć zbog gubitka prihoda“, ističe ministar.

Međutim, uprkos nepovoljnim uslovima, grčka ekonomija se drži – ušteđevina u državnoj blagajni iznosi 34,2 milijarde evra, što je prihvatljiv nivo sa stanovišta bezbednosti, dodaje Stajkuras.

Pritom on naglašava da se zbog smanjenja prihoda i povećanja rashoda ne govori o novom memorandumu.

Kako kaže, 15 dana obustave rada maloprodajnih objekata „košta“ državnu kasu oko 1-1,2 milijarde evra.

„Ograničavajuće mere, koje su uvedene u 'crvenim“' zonama, među kojima je i region Atika, mesečno 'koštaju' oko 2,7 milijardi evra, jer 67 odsto ekonomskog prometa otpada na te regione“, objašnjava ministar.  Ministar i dodaje da se zbog svakih 15 dana zastoja u radu maloprodajnih objekata novčana sredstva u državnoj kasi se smanjuju za oko 1-1,2 milijarde evra.

Ministar pojašnjava da je 2021. godine iznos subvencija dostigao 11,6 milijardi evra – „što je suma koja značajno premašuje 7,5 milijardi evra koje predviđa budžet“.

Međutim, Stajkuras uverava da je vlada na strani stanovništva i da će ga podržavati koliko god bude potrebno „uvek u okviru finansijskih mogućnosti zemlje, ne dovodeći u opasnost ekonomsku stabilnost i održavajući neophodne rezerve“.

Očekuje se da će u okviru finansiranja evropskog Fonda za spas i obnavljanje ekonomije, čiji je program prema mišljenju ministra „težak zadatak“, jer uključuje „ne samo finansiranje, nego i reforme koje će dovesti do investicija“, Grčka ukupno dobiti 32 milijarde evra, uključujući i 5,5 milijardi evra u toku ove godine.

Kada je reč o izgledima za razvoj turizma ove godine, ministar je oprezno optimističan.

Prema njegovim rečima, prošle godine prihodi Grčke u toj sferi su iznosili 4,3 milijarde evra, dok su prihodi 2019. godine bili 18,2 milijarde evra. Stajkuras pretpostavlja da će se prihodi od turizma ove godine udvostručiti u odnosu na prethodnu godinu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala